Saturday, May 30, 2020
Home Blog

YTL Foundation Tawarkan SIM Kad YES 4G Kepada Universiti Terpilih

0
telefon percuma

Berita baik kepada universiti terpilih, YTL Foundation tawarkan SIM kad YES 4G bagi memudahkan para pelajar untuk belajar dari rumah sepanjang tempoh PKP ini.

Kita sedia maklum, sehingga kini, universiti tidak lagi membuka sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) berikuti penularan pandemik COVID-19 yang sedang melanda di seluruh dunia termasuk Malaysia.

Baru-baru ini juga, KPT juga telah mengumumkan dimana sesi PdP hanya akan dijalankan menerusi online sahaja sehingga Disember 2020 dan tiada sesi yang dijalankan secara bersemuka. Jadi para pelajar hanya duduk di rumah untuk belajar termasuklah juga para pensyarah.

YTL Foundation Tawarkan SIM Kad YES 4G

sim kad yes

Oleh itu, pihak YTL Foundation tampil dengan inisiatif terbaru bagi membantu para pelajar untuk belajar dari rumah bagi dapatkan akses internet yang mencukupi. Pihak YTL Foundation telah bekerjasama dengan YES dan FrogAsia bagi menyediakan data mudah alih iaitu SIM Kad YES 4G secara percuma kepada pelajar universiti.

Maklumat lanjut boleh pergi ke pautan ytlfoundation.org/learnfromhomeuni-bm/

Pakej yang diberikan adalah:

 1. PERCUMA Satu (1) Kad SIM Prabayar dengan Nombor Telefon YES
 2. Data LTE 40GB PERCUMA dengan Tempoh Sah Guna Akaun enam puluh (60) hari dari tarikh pengaktifan perkhidmatan

Cara Memohon

Setakat ini hanya beberapa universiti yang menerima tawaran daripada YTL Foundation ini iaitu seperti senarai dibawah. Anda juga boleh mohon melalui pautan yang disediakan bagi setiap universiti yang layak

UniversitiMohon Disini
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM)learnfromhomeusm
UNIVERSITI TUNKU ABDUL RAHMAN (UTAR)learnfromhomeutar
NEW ERA UNIVERSITY COLLEGE (NEUC)learnfromhomeneuc
UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (UMP)learnfromhomeump
UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA (UKM)learnfromhomeukm
MALAYSIAN INSTITUTE OF ART (MIA)learnfromhomemia
UNIVERSITI MALAYA (UM)Akan Datang
*senarai akan dikemaskini dari semasa ke semasa

Jika permohonan anda berjaya, anda akan dihubungi melalui SMS atau emel yang diberi. Kemudian, SIM Kad tersebut akan dihantar terus kepada anda.

Untuk senarai penuh peranti/ telefon mudah alih yang disokong menggunakan SIM Kad YES 4G ini, sila layari www.yes.my/supported-devices

Jika universiti anda tiada dalam senarai, pihak pengurusan universiti dijemput untuk memohon dan menulis kepada pihak YTL Foundation di ytlfoundation@ytl.com.my bagi menyertai inisiatif ini.

Untuk maklumat lanjut, sila layari ytlfoundation.org/learnfromhomeuni/

Sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Dilakukan Secara Online Sehingga 31 Disember 2020 – KPT

1
secara online

KPT hari mengeluarkan kenyataan media dengan memaklumkan bahawa aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) hendaklah dilaksanakan secara online (dalam talian) sehingga 31 Disember 2020.

Keputusan ini berikutan penularan pandemik COVID-19 yang sedang berlaku diseluruh dunia termasuk Malaysia. Justeru itu, melalui Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah meluluskan cadangan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tersebut berkaitan akviti akademik di kampus IPT.

Sesi Pembelajaran Dilakukan Secara Online

secara online

Jadi sehingga 31 Disember 2020 ini, segala aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) dilakukan secara dalam online dan aktiviti PdP secara bersemuka adalah tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun, arahan ini diberikan pengecualian kepada 5 kategori pelajar seperti yang dimaklumkan oleh KPT.

Dengan Serta-Merta

Pelajar Pasca-Siswazah mod penyelidikan di Universiti Awam (UA) dan IPTS diberikan kebenaran menyambung penyelidikan dengan kadar segera.

BACA : Pembayaran One-Off RM200 Kepada Pelajar IPT Melalui Pakej PRIHATIN

Kebenaran ini kepada pelajar yang perlu hadir secara fizikal ke makmal, bengkel, studio reka bentuk atau memerlukan peralatan khusus bagi menjalankan penyelidikan.

Tertakluk Kepada Tarikh Penamatan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat

1. Pelajar Semester/Tahun Akhir bagi pengajian di peringkat Sijil, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang perlu melaksanakan kerja-kerja klinikal, latih amal, makmal, bengkel, studio reka bentuk, praktikal atau yang memerlukan peralatan khusus. Pelajar dalam kategori ini dibenarkan untuk melaksanakan PdP di kampus seawal 1 Julai 2020

2. Pelajar Semester/Tahun Akhir yang tidak mempunyai akses yang diperlukan dan persekitaran tidak kondusif bagi melaksanakan PdP dalam talian. Pelajar Kategori ini dibenarkan untuk pulang ke kampus seawal 1 Julai 2020, dan menggunakan infrastruktur di kampus bagi PdP secara dalam talian.

3. Pelajar keperluang khas yang mengikut program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di Politeknik dan Kolej Komuniti yang perlu mendapatkan bimbingan secara bersemuka bagi melaksanakan PdP kerana masalah pembelajaran, adalah dibenarkan seawal 1 Ogos 2020.

Kemasukan Bagi Pelajar Baharu Bagi Sesi Akademik 2020/2021

Pelajar baharu bagi sesi akademik 2020/2021 di semua UA, IPTS, Politeknik dan Kolej Komuniti bagi kemasukan ke peringkat Sijil, Asasi dan Diploma untuk lepasan SPM serta kemasukan ke peringkat Ijazah Sarjana Muda bagi lepasan STPM/Setaraf.

Kemasukan pelajar adalah secara berperingkat seperti berikut :

 1. Kemasukan pelajar Sijil dan Diploma Politeknik serta Kolej Komuniti seawal 1 Julai 2020
 2. Kemasukan pelajar Asasi, Sijil, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda di IPTS seawal 1 Julai 2020
 3. Kemasukan pelajar Asasi dan Diploma di UA seawal 1 Ogos 2020
 4. Kemasukan pelajar Ijazah Sarjana Muda dan Pasca Siswazah mod Penyelidikan di UA dan IPTS seawal 1 Oktober 2020

Penetapan ini adalah tertaklu kepada arahan pihak berkuasa dari semasa ke semasa. Untuk maklumat lanjut, boleh layari pautan KPT

sumber imej : mygreeump

Lihat Bagaimana Wanita Ini Berjaya Tamatkan 20 Online Course Selama Tempoh Kuarantin

0
online course

Wanita ini berjaya tamatkan 20 online course selama tempoh kuarantin disebabkan pandemik COVID-19. Beliau ini dikatakan menghabiskan masa sekurang-kurangnya 1 hari bagi 1 online course.

Filipina juga terkesan dengan jangkitan pandemik COVID-19 ketikat ini. Menurut laporan, sehingga kini terdapat lebih 14 ribu kes positif COVID-19 dengan menyebabkan 873 kematian. Di sana juga, di kuatkuasakan perintah PKP sama seperti di Malaysia dimana anda perlu berada di rumah dan dibenarkan keluar jika ada keperluan yang penting sahaja.

BACA : Murid Di Vietnam Kini Mula Bersekolah Selepas Perintah Lockdown Di Tarik Semula

Siapa sangka Paula Mendoza, 28 berjaya habiskan 20 kursus online yang ditawarkan daripada beberapa universiti terkemuka seluruh dunia dengan hanya duduk di rumah sahaja sepanjang tempoh kurantin.

20 Online Course Dalam Masa Sebulan

Paula Mendoza, berumur 28 tahun berasal daripada Makati, Filipina yang juga merupakan pengurus online shopping platform telah mendapat liputan CNN tempatan berkaitan kisah inspirasi ini terutamanya bagi golongan pekerja dan pelajar masa kini.

online course
Antara sijil yang diperoleh daripada online courses

Bagaimana beliau lakukan?

Mengikut laporan CNN, Paula begitu teruja untuk belajar sesuatu yang baharu selama tempoh pandemik tersebut. Jadi beliau akan tetapkan apa yang ingin dilakukan iaitu sekurang-kurangnya 1 online course dalam 1 hari. Siapa sangka, akhirnya beliau berjaya habiskan 20 online course dalam masa 1 bulan.

Sehinggakan, Paula rasakan beliau tidak akan lena tidur jika tidak siapkan online course tersebut. Paling lama pun, beliau berjaya habiskan 1 course dalam masa 2 hari sahaja. Beliau telah mengambil online course daripada coursera.org yang menawarkan lebih 1000 kursus percuma daripada beberapa universiti terkemuka dunia yang sesuai untuk golongan pekerja dan pelajar.

Untuk melengkapkan online course tersebut, kebiasaanya anda perlu melalui beberapa quiz, beberapa tests, assigments untuk melayakkan anda menerima sijil daripada kursus tersebut. Ianya seperti ketika berada di dalam kelas.

Paula berharap, lebih ramai lagi golongan pekerja atau pelajar sekali pun untuk ambil kesempatan ini untuk menambah value (added-value) dalam diri untuk terus bersaing di masa akan datang. Kursus-kursus ini akan membezakan anda dengan orang lain dan boleh memberikan anda banyak kelebihan berbanding yang lain.

Bagi golongan pelajar pula, kursus seperti ini akan memudahkan anda ketika ingin mencari kerja kelak. Lebih banyak skills yang anda ada beserta certificate yang mendapat pengiktirafan, lebih mudah anda untuk diambil bekerja.

sumber : elitreaders

Permohonan Bantuan Sara Hidup Dan Kecemasan Bagi Mahasiswa Anak Perak

2
bantuan sara hidup

Berita baik untuk mahasiswa anak Perak, anda boleh buat permohonan bantuan sara hidup dan kecemasan daripada Yayasan Perak jika anda layak.

Bantuan Sara Hidup dan Kecemasan ini bertujuan bagi meringankan beban mahasiswa anak Perak khususnya yang datang daripada keluarga yang kurang berkemampuan bagi membolehkan mereka kekal fokus terhadap pelajaran tanpa terganggu dengan masalah kewangan.

Selain itu juga, bantuan ini bertujuan menunjukkan keprihatinan Kerajaan Negeri Perak kepada kebajikan Mahasiswa Perak serta membantu meringankan beban keluarga. Sedikit sebanyak, boleh mengurangkan bebanan keluarga tersebut.

Bantuan Sara Hidup Dan Kecemasan Daripada Yayasan Perak

Bantuan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu :

Bantuan Sara Hidup

 1. Bantuan tambahan bagi menampung perbelanjaan harian mahasiswa sewaktu menjalani pengajian di IPT.
 2. Bantuan kepada mahasiswa yang terpaksa membuat pertambahan semestar atas alasan munasabah selain daripada disebabkan oleh kegagalan subjek.

Bantuan Kecemasan

 1. Bantuan khas sewaktu mahasiswa ditimpa bencana atau musibah bagi meringankan beban yang ditanggung.
 2. Contoh-contoh bencana atau musibah:
  • Kemalangan
  • Kebakaran
  • Kematian Ibu / Bapa / Penjaga
  • Kecurian
  • Bencana alam (Banjir / Ribut / Tanah Runtuh)
  • Penyakit kronik

Kadar Bayaran

 • Bantuan Sara Diri RM700
 • Bantuan Kecemasan RM300 – RM1,000 (Mengikut Bencana/Musibah

Syarat Permohonan

Bantuan Sara Hidup

 1. Anak kelahiran Negeri Perak seperti berikut:-
  1. Pemohon dan ibu atau bapa lahir di Negeri Perak ; atau
  2. Pemohon dan ibu atau bapa lahir di luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di Negeri Perak lebih daripada 10 tahun ; atau
  3. Pemohon dan ibu atau bapa yang lahir di Negeri Perak tetapi beralamat di luar Negeri Perak dan telah bermastautin di Negeri Perak lebih dari 10 tahun.
  4. Keutamaan kepada mahasiswa yang masih menetap di Negeri Perak.
 1. Sedang melanjutkan pengajian SEPENUH MASA dalam SEMESTER KEDUA DAN KE ATAS peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana (MASTER) dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).
 2. Open Universiti Malaysia (OUM) tidak layak untuk memohon bantuan ini.
 3. Semua permohonan perlu mendapat sokongan / pengesahan pihak Hal Ehwal Pelajar di IPT pemohon.
 4. Isirumah (Ibu dan Bapa) keluarga berpendapatan di bawah RM5,000 sebulan sahaja (gaji pokok).
 5. Memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) semasa 2.75 dan ke atas. Keutamaan kepada mahasiswa yang memperoleh PNGK 3.0 dan ke atas.
 6. Mahasiswa yang telah mendapat sebarang bantuan Biasiswa Pendidikan dari mana-mana agensi mahupun syarikat korporat tidak akan dipertimbangkan.
 7. Permohonan dibuka sepanjang tahun.
 8. Pemberian sekali setahun sahaja bagi setiap pelajar mengikut peringkat pengajian. (Bantuan Sara Diri).

Bantuan Kecemasan

 1. Anak kelahiran Negeri Perak seperti berikut:-
  1. Pemohon dan ibu atau bapa lahir di Negeri Perak ; atau
  2. Pemohon dan ibu atau bapa lahir di luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di Negeri Perak lebih daripada 10 tahun ; atau
  3. Pemohon dan ibu atau bapa yang lahir di Negeri Perak tetapi beralamat di luar Negeri Perak dan telah bermastautin di Negeri Perak lebih dari 10 tahun.
  4. Keutamaan kepada mahasiswa yang masih menetap di Negeri Perak.
 1. Sedang melanjutkan pengajian SEPENUH MASA peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana (MASTER) dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).
 2. Open Universiti Malaysia (OUM) tidak layak untuk memohon bantuan ini.
 3. Semua permohonan perlu mendapat sokongan / pengesahan pihak Hal Ehwal Pelajar di IPT pemohon.
 4. Menghantar bukti pengesahan kejadian dalam bentuk Laporan Polis, Laporan Perubatan atau Pengesahan oleh Pemimpin Tempatan (Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga / Pengerusi MPKK / Penghulu / Wakil Rakyat / Penyelaras DUN).
 5. Menghantar permohonan dalam tempoh 2 minggu (14 hari) dari tarikh berlakunya kejadian.
 6. Permohonan dibuka sepanjang tahun.

Dokumen Yang Diperlukan

 1. Salinan myKad pelajar, bapa dan ibu yang lahir di Perak.
 2. Salinan kad pelajar.
 3. Salinan penyata akaun bank pelajar.
 4. Salinan surat kematian dan surat bercerai (jika berkaitan).
 5. Salinan Transkrip Keputusan Peperiksaan Terkini (Bantuan Sara Diri sahaja).
 6. Salinan Laporan Polis / Laporan Perubatan (Bantuan Kecemasan Mahasiswa Negeri Perak sahaja).
 7. Penyata pendapatan (isirumah) bapa & ibu / penjaga yang disahkan oleh majikan dan sekiranya pesara sila kepilkan salinan penyata pencen bulanan atau jika bekerja sendiri sila dapatkan pengesahan pendapatan.
 8. Borang Permohonan:
  1. Sokongan – Pegawai Hal Ehwal Pelajar (HEP) IPT pemohon.
  2. Perakuan – ADUN / Penyelaras DUN / Pengerusi MPKK / Penghulu Mukim (Kawasan tempat tinggal di Negeri Perak sahaja)
  3. Semua dokumen perlu disahkan oleh Pengerusi MPKK / Penghulu Mukim / Pegawai Kerajaan Kelas A / Wakil Rakyat / Penyelaras DUN.
bantuan sara hidup

Cara Memohon

Permohonan bagi pelajar semester 2 dan ke atas untuk setiap semester. Anda boleh muat turun Borang Permohonan Bantuan Sara Hidup Dan Kecemasan Mahasiswa Negeri Perak di bawah

Atau anda boleh didapati secara percuma di Pejabat Yayasan Perak, Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan masing-masing. Untuk maklumat lanjut, anda boleh pergi ke yayasanperak.gov.my/

Pembayaran One-Off RM200 Kepada Pelajar IPT Melalui Pakej PRIHATIN

1

Pada 27 Mac 2020 yang lepas, YAB Perdana Menteri ada mengumumkan bantuan one-off RM200 kepada pelajar IPT di bawah KPM melalui Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN).

Bantuan ini diberikan kepada pelajar Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) dibawah selaan Kementerian Pengajian Tinggi dan juga diperluas kepada pelajar tingkatan 6 dan pelajar Diploma dibawah beberapa Kementerian lain.

Bantuan one-off RM200 ini diberikan kepada pelajar berstatus warganegara Malaysia dan aktif sebagai pelajar sepenuh masa pada 31 Mac 2020.

Pemabayaran One-Off RM200 Kepada Pelajar IPT

KPT telah menyalurkan dana bantuan tersebut kepada setiap IPT yang terlibat untuk diagihkan kepada pelajar yang layak. Pembayaran hanya dibuat ke akaun bank milik pelajar sahaja.

Jika hari ini, bagi pelajar-pelajar yang masih belum menerima wang bantuan tersebut, pihak KPT meminta pelajar terbabit untuk menghubungi bahagian Kemasukan Hal Ehwal Akademik/ Unit Hal Ehwal Pelajar/ Unit Pembangunan Pelajar di IPT masing-masing pada kadar segera.

Mungkin kebanyakkan pelajar kini sudah pulang ke kampung atas bantuan Kerajaan sebelum ini untuk pulang. Jadi anda boleh buat pertanyaan dan hubungi melalui telefon sahaja

Untuk senarai dan nombor telefon IPT, anda boleh dapatkan senarai di pautan ini bagi setiap IPT di dalam Malaysia. Bertinda Segera!

one-off rm200

Semakan Panggilan Temu Duga Lepasan STPM/Setaraf Sesi Akademik 2020/2021

0
temu duga

UPUOnline telah mengeluarkan tarikh temu duga lepasan STPM/Setaraf bukan pendidikan yang telah membuat permohonan UPUOnline sebelum ini. Semakan ini bagi sesi akademik 2020/2021.

Kita sedia maklum, permohonan UPU lepasan SPM dan STPM telah pun ditutup pada 17 April 2020 yang lepas. Sejurus selepas itu, UPUOnline ada umumkan akan mengeluarkan tarikh temu duga bagi beberapa program yang disenaraikan di beberapa Universiti Awam.

Pada 27 April 2020 yang lepas, UPUOnline ada umumkan tarikh temu duga bagi lepasan SPM, kini tiba gilirang bagi pemohon lepasan STPM/Setaraf.

Tarikh Temu Duga Lepasan STPM/Setaraf Bukan Pendidikan Bagi Sesi Akademik 2020/2021

Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT) melalui UPUOnline mengumumkan, pemohon lepasan STPM/Setaraf boleh membuat semakan tarikh temu duga bermula 18 Mei 2020 pada jam 12 Tengah hari.

Anda boleh semak di pautan berikut mengikut universiti:

UiTM : http://www.online.uitm.edu.my/

UIAM : http://www.iium.edu.my/kemasukan/temuduga

UKM : https://smp.ukm.my/etemuduga/semakan

UM : http://kemasukan.um.edu.my

UMK : https://admissionintake.umk.edu.my/temuduga

UMS : http://bpa.ums.edu.my/semakanUMS

UniSZA : https://www.unisza.edu.my/tawaran/

UNIMAS : http://www.unimas.my/kemasukan/temuduga

UPM : http://intake.upm.edu.my/temuduga/

UPNM : http://kemasukan.upnm.edu.my/temuduga

UPSI : http://www.upsi.edu.my/kemasukan/temuduga/

USM : https://pohon.usm.my

UTM : https://jpt.utm.my

UTHM : https://wapps.uthm.edu.my/tawaran/

UUM : http://www.uum.edu.my/kemasukan

temu duga

Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu – Tema Hari Guru Tahun Ini

0
hari guru

KPM telah memaklumkan bahawa tema Hari Guru sempena sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan kali ke-49 pada tahun 2020 adalah ‘Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu’

Di Malaysia, Hari Guru disambut pada 16 Mei sebagai tanda memperingati dan menghargai penghorbanan guru dalam mendidik, membimbing serta membentuk anak bangsa menjadi lebih baik.

BACA : 22 Filem Yang Bertemakan Guru Dan Pendidikan

Tema Hari Guru Tahun Ini

Tema tahun ini diumumkan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Mohd Radzi Md Jidin pada 11 Mei yang lalu. Tema ini menyentuh peranan guru dalam memperkasa keilmuan dan profesionalisme bagi membina generasi baharu negara yang dapat memenuhi matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

KPM yakin bahawa tema ‘Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu’ ini dapat memberi semangat baharu kepada guru serta murid dan seterusnya membentuk masyarakat yang menuntut ilmu dengan niat ikhlas agar ilmu mudah melekat dalam sanubari.

Selain itu, KPM juga sempat menyediakan video pendek Tema Sambutan Hari Guru 2020. Saksikan video di bawah ini

Permohonan Tajaan JPA Di Bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Tahun 2020

0
tajaan jpa

Bagi mereka yang layak, jangan lupa untuk mula memohon tajaan JPA bagi program Ijazah Dalam Negara (PIDN) untuk tahun 2020 dengan mengikuti pengajian peringkat Ijazah Pertama.

Program Tajaan JPA ini akan dibuka setiap tahun bagi calon-calon yang sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Pertama di Universiti Awam, Politeknik Premier dan Government Linked University (GLU) yang telah ditetapkan.

Baca Juga : Senarai Bantuan Pendidikan Sekolah Dan Universiti Untuk Tahun 2020

Tajaan JPA ini adalah secara Pinjaman Boleh Ubah (PBU) bagi tempoh yang telah ditetapkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). Untuk yang berminat, boleh lihat cara dan syarat permohonan dibawah.

Cara Memohon Tajaan JPA

tajaan jpa

Permohonan Tajaan JPA ini dibuka secara atas talian (online) selama 10 hari iaitu bermula 11 Mei 2020 (Isnin) sehingga 20 Mei (Rabu) dengan klik pautan dibawah

Hanya pindaan yang terkini sahaja diambil kira untuk tujuan penyimpanan data. Anda boleh buat kemaskini sepanjang sebelum tarikh tutup. Calon hendaklah memastikan proses permohonan telah sempurna dengan mencetak Slip Pengesahan Permohonan Penajaan Program PIDN Tahun 2020 sebagai bukti permohonan telah dibuat.

Syarat Permohonan

Calon mestilah memenuhi 2 syarat yang ditetapkan iaitu syarat umum dan syarat khusus seperti berikut:

Syarat Umum

 1. Warganegara Malaysia;
 2. Umur tidak melebihi 22 tahun pada tahun permohonan (23 tahun bagi pelajar peralihan);
 3. Calon dan/atau Ibu dan/atau Bapa tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang oleh pihak JPA;
 4. Mempunyai kesihatan yang baik;
 5. Memiliki Sijil Penuh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM); dan
 6. Tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari manamana agensi untuk peringkat pengajian yang sama

Syarat Khusus

Perincian bagi syarat khusus mengikut bidang yang ditetapkanadalah seperti berikut:

 1. Telah memulakan pengajian peringkat Ijazah Pertama sebelum tarikh iklan ditutup;
 2. Memenuhi syarat akademik seperti berikut:

A. Bidang SELAIN Perubatan dan Pergigian:

 • Pelajar yang telah memulakan pengajian dan memperoleh PNGK terkini sekurangkurangnya 3.00; atau
 • Pelajar yang telah memulakan pengajian tetapi belum melengkapkan sekurang-kurangnya satu semester di peringkat Ijazah Pertama hendaklah memenuhi syarat memperoleh sekurang-kurangnya 3.25 di peringkat Diploma dari UA / Politeknik / IPTS (GLU) yang disenaraikan; dan
 • Mempunyai baki 18 bulan pengajian tidak termasuk semester terkini / semasa;

B. Bidang Perubatan dan Pergigian:

 • Memperolehi keputusan ‘Lulus’ bagi semester terkini pengajian bagi bidang perubatan dan pergigian; dan
 • Mempunyai baki 24 bulan pengajian tidak termasuk semester terkini / semasa.

Semua bidang adalah ditaja di bawah Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Tahun 2020 KECUALI bidang-bidang seperti berikut:

 • Bidang pendidikan;
 • Bidang berkaitan penerbangan yang memerlukan pelajar mengambil lesen penerbangan;
 • Program-program berbentuk francais universiti awam / IPTS;
 • Program-program berkembar / dual award / double degree dengan institusi lain kecuali yang dibenarkan (UKM-UDE dan UMP-HsKA);
 • Program kejururawatan, separa perubatan dan program pra perkhidmatan;
 • Program-program berkaitan sijil profesional seperti ACCA; dan
 • Program pengajian secara separuh masa / jarak jauh / atas talian.

Makanisme Perjanjian Tajaan JPA

Terdapat 5 syarat yang ditetapkan oleh JPA

 1. Pinjaman akan ditukar kepada biasiswa dan dikecualikan daripada bayaran balik sekiranya pelajar berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam; atau
 2. Bayaran balik sebanyak 25% daripada jumlah pinjaman yang diterima sekiranya pelajar berkhidmat dalam syarikat milik Kerajaan (GLC); atau
 3. Bayaran balik sebanyak 50% daripada jumlah pinjaman yang diterima sekiranya pelajar berkhidmat dengan syarikat swasta dalam negara; atau
 4. Selain daripada keadaan seperti di atas, pelajar dikehendaki membayar balik sepenuhnya nilai pinjaman

Untuk maklumat lanjut mengenai program Tajaan JPA ini, calon dapatkan FAQ disini atau melalui e-mel di alamat http://jpa.spab.gov.my atau penawaranlsp@jpa.gov.my

Ikuti 20+ Tips Jalani Hidup Berkualiti Di Kampus

0
kampus

Kehidupan kampus adalah fasa yang sangat best jika anda melaluinya dengan betul dan sempurna. Anda laluinya seperti pelajar kampus lain. Menghargai setiap detik yang mana anda akan tidak laluinya lagi jika sudah masuk ke alam pekerjaan.

Jadi kepada bakal-bakal mahasiswa yang akan memasuki alam kampus mungkin bulan Julai, Ogos, September, Oktober atau masa-masa lain yang biasanya tempoh kemasukan pelajar. Sila buat persediaan dan ketahui apa perkara yang boleh dibuat supaya kehiduapan kampus anda sangat bermakna. Selain daripada tujuan asal mencari ilmu, carilah perkara-perkara yang baik dan berkualiti sepanjang berada di kampus dan universiti.

Jadi untuk ketahui lebih lanjut, ikuti 24 tips jalani hidup berkualiti di Kampus. Tips ini anda boleh aplikasikan bermula masuk ke pintu kampus sehingga tamat belajar nanti.

1Masa Orentasi, Pergilahlah!

Kenapa tidak? Orentasi merupakan salah satu teknik yang digunakan mana-mana kampus untuk pelajar membiasakan diri dengan persekitaran kampus. Tidak pergi atau mengelakkan diri akan mendatangkan masalah di kemudian hari. Lagi cepat anda adapt dengan persekitaran universiti, lagi mudah urusan anda di kemudian hari.

2Kenali Rakan Sebilik

Rakan sebilik merupakan individu yang paling rapat dan boleh diharapkan ketika anda masih belajar di kolej atau universiti. Ini kerana mereka lebih memahami dan mengalami kondisi serta pengalaman yang serupa. Oleh itu, ambil masa untuk kenali betul-betul rakan sebelik. Cipta perhubungan dan komited. Buang jauh-jauh hasrat dengki, iri hati atau perkara yang tidak baik.

3Get Organized!

Mungkin ketika di sekolah menengah, anda masih boleh ambil ringan akan tarikh siap kerja sekolah. Sebaik anda melangkah ke universiti, semua pensyarah mengharapkan anda untuk bersedia sepenuhnya. Dapatkan PDA, organizer ataupun kalender dinding besar dan ambil berat akan tarikh akhir setiap tugasan. Zaman terknologi ini, boleh guna smartphone anda sahaja.

4Lokasi Ulang Kaji

Bila sudah lama berada di kampus, ini peluang untuk anda selidik dan cari lokasi ideal untuk mengulang kaji pelajaran. Ia mungkin di bilik asrama, perpustakaan, di bawah pondok khas atau di mana-mana sahaja. Jika boleh elak sebarang gangguan yang ada.

5Jangan Ponteng Kelas!

Ini sudah jelas bukan? Mungkin godaan lain seperti tidur nyenyak dan mengelak kelas pagi boleh jadi alasan untuk anda mengelakkan diri pergi ke kelas. Elakkan daripada mengambil pendekaran begini. Selain mempelajari banyak ilmu berguna, anda akan mendapat banyak tip tentang peperiksaan, tugasan, amali dan lain-lain.

6Dapatkan Keseimbangan

Kehidupan kolej adalah campuran pelbagai kejadian sosial dan akademik yang boleh mengelirukan jika diri tidak kuat untuk menempuhnya. Oleh itu, perlu bijak untuk mengimbangi keduanya. Pegang motton ini, ‘study hard so you could play hard’

7Libatkan Diri

Salah satu masalah besar bagi pelajar-pelajar baharu adalah gabungan ‘terlalu rindukan keluarga di kampung’ dan rasa tidak diingini dan diterima. Penyelesaian? Get involved! Libatkan dan sibukann diri dengan menyertai apa jua aktiviti yang dianjurkan sama ada di kolej kediaman, kampus atau mana-mana pertubuhan. Dari situ anda akan mendapat kawan baharu, belajar kemahiran baru dan berasa lebih terhubung dengan tempat belajar anda itu.

8Guna Sebaiknya Sumber

Di sini, anda digalakkan untuk mengambil kesempatan akan segala sumber yang disediakan pihak universiti khas untuk pelajar. Makmal, bilik discussion dan lain-lain untuk anda memperkasakan pembelajaran. Gunakan sebaik-sebaiknya. Kalau ada kampus sediakan bilik permainan video games, guna sahaja tetapi aturlah masa sebaik mungkin tau.

9Cipta Masa Untuk Diri Sendiri

Ya, sentiasa mengahadap buku dan laporan serta mengulang kaji 24/7 boleh membuatkan anda tertekan. Oleh itu, anda digalakkan untuk mengetepikan sekejab soal itu dan buatlah masa untuk diri seperti beriadah, jogging, pergi ke gym, karaoke, membeli belaha bersama rakan sebilik mahupun daftarkan diri ke kelab-kelab bermanfaat di universiti.

10Jangan Tertekan

Zaman belajar di kolej mahupun universiti adalah masa untuk benar-benar menerokai siapa diri anda yang sebenarnya. Apa yang anda suka untuk lakukan, kepakaran dan kekurangan anda. Ia bukan satu perlumbaan dan ambillah masa untuk menikmati saat ini. Jangan pula tertekan dengan membuat keputusan terburu-buru tentang perancangan masa depan. Just follow the flow

11Bertanggungjawab

Galas tanggungjawab untuk diri sendiri atas apa jua tindakan anda. Jangan letakkan kesalahan itu kepada orang lain. Sebagai seorang yang sudah dewasa, apa jua yang berlaku ketika zaman kampus adalah atas tindakan dan keputusan dari dalam diri sendiri. Be a man and own it!

12Jalin Rangkaian

Teknik ini wajar diambil sebaik saja anda melangkah masuk ke dalam kelas. Cipta rangkaian dan perhubungan dengan rakan-rakan sekelas. Jangan sombong dan mengharapkan anda yang ditegur terlebih dahulu. Jangan buat perangan dan bawa sikap yang boleh membuatkan orang disekeliling tidak senang dengan anda.

13Berjumpa dan Kenali Pensyarah

Ini bukan bermakna anda cuba untuk membodek. Tetapi jalankan perhubungan yang baik di samping menghormati semua pensyarah. Merekalah yang dapat membantu anda bagi menghadapi konflik tertentu, menambah atau menggugurkan kursus, penjadualan kelas atau keputusan untuk menentukan major dan minor. Mereka adalah sumber utama anda. Mereka la juga yang akan menentukan lulus gagal subjek anda. Apasalahnya berbuat baik kan.

14Sasaran Gred Yang Baik

Gred dari CGPA yang baik tidak datang dengan mudah. Itu realitinya. Ia juga yang akan menentukan masa depan dan kerjaya anda. Oleh itu, sebaik sahaja anda melangkah masuk ke kampus, set sasaran untuk mendapatkan gred yang baik bagi setiap semester.

15Jangan Berlengah

Ini adalah virus utama yang sering dihadapi oleh pelajar-pelajar di mana-mana kampus. Suka berlengah-lengah terutama sekali melibatkan hal tugasan yang diberikan. Melakukan tugasan pada minit-minit akhir harus dilupuskan daripada minda kerana ia boleh memudaratkan dan memberikan kesan sebaik anda melangkah keluar dari zaman kolej nanti.

16Kekal Sihat

Kehidupan pada zaman universiti sememangnya mencabar. Dengan tekanan tugasa yang diberikan, masalah kewangan serta masalah peribadi mdah dihidapi terutamanya oleh pelajar tahun pertama, secara tidak langsung akan memberi kesan pada kesihatan. Oleh itu, jagalah diri untuk kekal sihat sepanjang masa. Jangan lupa untuk sentiasa bersenam, dapatkan tidur yang mencukupi, mengambil vitamin dan suplemen serta makanlah makanan yang seimbang.

17Jangan Malu

Kebanyakan kolej dan kampus banyak menyediakan pusat kesihatan dan kaunseling. Jika anda sakit atau berasa terpencil mahupaun tertekan, ambillah kesempatan daripada perkhidmatan yang disediakan khas untuk pelajar. Anda tidak perlu menghadapi isu-isu ini sendiri. Carilah bantuan dan jangan memendam.

18Kawal Homesick

Ini natural. Merupakan salah satu penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja baik lelaki mahupun wanita. Apabila kerinduan melampau pada kampung halaman mula menjengah minda, ramai yang sudah tidak fokus. Oleh itu, belajarlah untuk mengawal rasa rindu itu. Carilah jalan untuk menghadapi tekanan ini, buatlah panggilan video atau whatsapp mereka.

19Jangan Tipu

Penting sekali untuk semua pelajar universiti atau kolej untuk mengekalkan tatasusila dan etika yang baik dan betul, terutamanya sekali apabila melibatkan hal-hal tugasan mahupun peperiksaan. Jangan sesekali, ambil ringan dengan menipu, meniru, dan sebagainya. Sekiranya anda ditangkap, padah yang akan menimpa.

20Kawal Penggunaan Gajet

Semakin dunia membangun dengan teknologi yang kian canggih dari hari ke hari, pelajar-pelajar juga tidak bebas daripada dijajah minda mereka yang dengan kesenangan penggunaan gajet. Di dalam bilik kuliah pun masih menghadap telefon bimbit. Sila kawal pengguanaan terutamanya ketika berada di dalam kelas.

21Luangkah lebih Masa

Dunia luar ibarat medan peperangan buat pelajar-pelajar universiti. Apa jual boleh berlaku, yang baik mahupun yang buruk. Oleh itu, habiskan banyak masa di dalam kampus. Kehidupan di luar kampus boleh mendatangkan pelbagai masalah yang sukar untuk ditangani, terutamanya buat mereka yang masih muda angkara mudah terpesona dengan godaan-godaan luar.

22Jaga Kewangan

Ini juga salah satu cabaran paling utama buat pelajar-pelajar dalam mengekalkan keluar masuk bajet harian. Berikutan dengan keadaan pelajar yang tidak biasa memgang duit lebih hasil daripada pinjaman PTPTN, biasiswa dan sebagainya. Pelajar akan bertindak untuk boros. Oleh itu, amalkan sentiasa berjimat dari menyimpan untuk kegunaan lebih penting pada masa hadapan.

23Sentiasa Bersabar

Ini adalah proses pembelajaran. Ia mengambil masa dan memerlukan semangat dan kekuatan yang maksimum. Pasti banyak suka duka yang bakal anda tempuhi. Sekiranya anda tersangkut, jangan berputus asa. Bersabar dan bangkitlah semula daripada kegagalan. Ambil ia sebagai pedoman bagi mengecap kejayaan.

24Jangan Tinggal Solat

Selain menjaga hubungan dengan kawan-kawan, pensyarah dan pengurusan universiti, ada yang paling penting untuk anda jaga hubungan iaitu dengan Allah. Mudah sahaja, anda ikuti apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang. Jangan tinggal solat, banyakkan berdoa dan selalu membaca al-Quran. Dengan redha Allah, kesemuanya akan dipermudahkan terutamanya dalam dunia kampus.

sumber : maskulin

Ikuti Kami

1,000FansLike
100FollowersFollow
286FollowersFollow

Artikel Viral

Artikel Rawak