Wednesday, August 5, 2020
Home Blog

Penangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Dilanjutkan Sehingga 31 Disember 2020

0
pinjaman ptptn

Kerajaan hari ini bersetuju dengan pengumuman dibuat dimana, penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.

Di bawah Pelan Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) sebelum ini ada mengumumkan dimana penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN adalah sehingga September 2020 sahaja. Tetapi dengan pengumuman yang terbaru ini, ianya telah ditambah lagi tempoh tersebut selama 3 bulan.

BACA : Jika PTPTN Dimansuhkan…

Pengangguhan Bayaran Balik Pinjaman PTPTN

Selaras dengan pengumuman Perdana Menteri bagi lanjutan Moratorium dan Bantuan Bank Bersasar sebelum ini, Kerajaan juga bersetuju untuk melanjutkan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua pemimjam untuk tempoh 3 bulan lagi iaitu bermula 1 Oktober 2020 sehingga 31 Disember 2020.

Kesemua peminjan PTPTN akan diberikan pelanjutan penangguhan bayaran balik pinjaman secara automatik tanpa perlu membuat sebarang permohonan sama seperti pelaksanaan sebelum ini.

Tetapi jika ada peminjam yang ingin meneruskan pembayaran seperti biasa, mereka boleh berbuat demikian melalui saluran yang telah mereka gunakan atau beberapa saluran yang disediakan.

Dengan penangguhan ini, pastinya akan memberikan nafas lega terutamanya golongan muda yang mungkin masih lagi mencari pekerjaan dikala pandemik COVID-19 ini atau terkesan dengan pendapatan yang mungkin baru sahaja mulakan pekerjaan.

Jika anda ada sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi careline PTPTN melalui talian 03-2193 3000 atau terus ke portal rasmi www.ptptn.gov.my

sumber : Kementerian Pengajian Tinggi

Penggal Persekolahan Bagi Tahun 2021 Adalah Dibuka Pada 20 Januari

0
penggal persekolahan

Menteri Pendidikan hari ini mengumumkan di Dewan Parlimen dimana penggal persekolahan bagi tahun 2021 alah dibuka pada 20 Januari 2020 bagi seluruh Malaysia.

Pengumuman ini dibuat oleh Dr. Mohd Radzi Md Jidin di dalam sidang Dewan Parlimen pada hari ini (3 Ogos 2020). Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) juga akan menyediakan takwim persekolahan bagi tahun 2021 secara rasmi dalam masa terdekat, tambah Dr. Mohd Radzi.

Kebiasaanya, penggal persekolahan dibuka awal tahun bagi setiap tahun tetapi sedikit kelainan bagi tahun 2021 yang ianya dibuka pada pertengahan bulan pada bulan Januari tersebut. Ini berikutan cuti yang dipendekkan bagi penggal 2 tahun 2020 disebabkan pandemik COVID-19 dan juga pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini.

Penggal Persekolahan Dibuka Sedikit Lewat Pada Tahun 2021

penggal persekolahan

Jika dilihat pindaan takwim persekolahan yang dikeluarkan oleh KPM pada, cuti akhir tahun bagi semua sekolah adalah bermula 19 Disember hingga 31 Disember 2020 (13 hari). Walaupun cuti akhir tahun dipendekkan, tetapi penggal persekolahan tahun 2021 juga dibuka lewat.

Tahun persekolahan pada tahun 2021 hanya akan bermula pada 20 Januari 2021 iaitu pada Hari Rabu, satu kelewatan daripada kebiasaan tahun-tahun sebelumnya.

Ini pastinya akan memberikan kelegaan kepada golongan pendidikan, cikgu bagi membuat penyediaan bagi penggal baharu pula iaitu pada tahun 2021 kelak.

Permohonan Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang Sesi Julai 2020 Kini Dibuka

0
pinjaman pendidikan yayasan pahang

Yayasan Pahang (YP) mempelawa calon-calon yang berkelayakan untuk memohon Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang sesi Julai 2020 bagi melanjutkan pengajian di IPTA atau IPTS di dalam negara.

Khusus untuk anak Pahang akan menyambung pengajian yang akan datang dan memerlukan bantuan pinjaman pendidikan untuk tahun 2020. Anda kini boleh mula memohon pinjaman pendidikan yayasan pahang jika memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Dengan adanya pinjaman pendidikan ini, pastinya dapat meringankan beban kewangan sepanjang sesi pengajian berlangsung di IPT.

Mohon Segera Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang

Permohonan Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang boleh dibuat bermula 15 Julai hingga 4 Ogos 2020 dengan layari pautan YP dibawah ini

Kemudian, anda perlu cetak dan lengkapkan serta hantar ke YP beserta dokumen-dokumen yang berkaitan sebelum atau pada 4 Ogos 2020 (Selasa). Alamat seperti dibawah

Yayasan Pahang
Kompleks Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur,
26060 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Syarat Permohonan

 1. Anak Negeri Pahang Darul Makmur seperti takrif berikut:
  • Pemohon atau ibu atau bapa dilahirkan di Negeri Pahang Darul Makmur, ATAU
  • Jika pemohon serta ibu dan bapa lahir di luar Pahang dan telah bermastautin lebih dari 10 tahun dan berhasrat untuk terus menetap di Negeri Pahang, perlu mengemukakan surat pengesahan tempoh bermastautin daripada wakil yang dilantik oleh YP/Pegawai Daerah/Penghulu Mukim
  • Bagi pemohon yang ibubapanya bukan warganegara Malaysia adalah Tidak Layak Memohon
 2. Mempunyai sahsiah diri yang baik dan memiliki personaliti unggul
 3. Mempunyai taraf kesihatan yang baik
 4. Mendapat tempat/tawaran dari IPT mengikut kategori seperti dibawah

BACA : Permohonan Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS) Bagi Peringkat Diploma

Program Yang Layak Memohon Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang

Program Diploma Politeknik

Pelajar yang sedang mengikuti pengajian (semester 2 dan ke atas) di Politeknik yang tidak mendapat penajaan dari mana-mana badan penajar. Sepenuh masa sebanyak RM4500 setahun

Program Ijazah Sarjana Muda

Ijazah Sarjana Muda di IPTA bagi pengajian dalam bidang-bidang selektif & kritikal (Tahun Pertama) seperti berikut:

 • Farmasi
 • Kejuruteraan & Teknologi
 • Ekonomi & Kewangan Islam
 • Perakaunan/Persijilan Profesional Perakaunan
 • TESL
 • Pertanian dan Industri Halal
 • Pelancongan & Warisan

Bagi kategori ini, pemohon perlu memiliki kelulusan di peringkat Diploma dengan mendapat CGPA 3.20 ke atas ATAU lulus Matrikulasi/Asasi ATAU STPM dengan mendapat CGPA 3.00 ke atas

Memilik sekurang-kurangnya tahan Band 2 dalam Malaysia Universiti English Test (MUET)

Kadar pinjaman sepenuh masa adalah RM3000 setahun.

Program Sarjana/Kedoktoran

Pemohon berada di dalam program Sarjana/Kedoktoran di IPT. Memiliki kelulusan Ijazah Sarjana Muda/Sarjana Kelas Kedua Tinggi ATAU dengan mendapat CGPA 3.00 ke atas.

Kadar pinjaman adalah sepenuh masa iaitu sebanyak RM3000 setahun manakala bagi separuh masa adalah sebanyak bersamaan Yuran Pengajian Sebenar atau maksimum RM10,000 sepanjang tempoh pengajian

Program Di KUIPSAS

Jika anda berada dalam program Diploma/Ijazah Sarjana Muda/Sarjana di Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS), anda layak memohon Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang.

Kadar pinjaman sepenuh masa adalah RM3000 setahun manakala separuh masa sebanyak Yuran Pengajian Sebenar atau maksimum RM10,000 sepanjang tempoh pengajian

Program Di UCYP

Jika anda berada dalam program Diploma/Ijazah Sarjana Muda di Kolej Universiti Yayasan Pahang (UCYP).

Kadar pinjaman adalah sepenuh masa iaitu sebanyak RM3000 setahun.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi dengan Yayasan Pahang:
Pn Zakian binti Saleh / Pn. Azimah Kamaliah binti Mohamad Kamal
09-518 1800 atau faks : 09-518 1888

Laman web : www.yp.org.my atau
emel : ypahang@yp.org.my

Permohonan Dermasiswa B40 Daripada JPA Bermula 13-19 Julai

0
dermasiswa b40

JPA mempelawa kepada pelajar lepasan SPM untuk memohon JPA Dermasiswa B40 terutamanya bagi pelajar yang sedang mengikuti pengajian peringkat Diploma dan TVET.

Program penajaan dalam bentuk dermasiswa ini mensasarkan bagi pelajar daripada latar belakang keluarga B40. Penajaan dibawah program ini adalah bagi pengajian yang ditawarkan di Universiti Awam (UA), Politeknik dan Institut Kemahiran Awam (IKA).

Institusi Tajaan

 • Universiti Awam (UA)
 • Politeknik
 • Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN)
 • Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC)
 • Intitut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI)
 • Kolej Komuniti
 • Intitut Kemahiran MARA/Kolej Kemahiran Tinggi MARA

Program dermasiswa ini mensasarkan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang sedang mengikuti pengajian peringkat Diploma dana bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

Permohonan JPA Dermasiswa B40 Kini Dibuka

Anda boleh mula buat permohonan bagi Program Dermasiswa B40 tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ini bermula 13 – 19 Julai 2020 dengan mohon secara online di pautan dibawah

dermasiswa b40

Syarat-Syarat Permohonan

Antara syarat umum yang disenaraikan adalah seperti berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • Mempunyai kesihatan yang baik
 • Menduduki peperiksaan SPM buat kali pertama pada tahun 2019
 • Umur belum mencapai 19 tahun pada tarikh permohonan (20 tahun bagi pelajar peralihan)
 • Ibu/bapa tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang JPA
 • Tidak menerima bantuan kewangan/tajaan dari mana-mana pihak di peringkat pengajian yang sama

BACA : Semakan Keputusan Tajaan JPA Tahun 2020

Bidang Pengajian Yang Tidak Ditaja

Semua bidang pengajian di taja kecuali yang disenaraikan dibawah:

 • Pendidikan
 • Kejururawatan
 • Sijil Profesional untuk perlesenan seperti lesen penerbangan (Aircraft Maintenance License)
 • Kursus profesional seperti Certified Legal Practitioner (CLP) dan Chartered Accountancy (CA)

Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubunyi call centre yang dibuka selama 5 hari di talian 03-8885 3297

Kelas KAFA Dibuka Semula Pada 2 & 3 Ogos 2020

0
kelas kafa

JAKIM melalui Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hak Ehwal Agama) telah mengumumkan dimana kelas KAFA akan dibuka semula pada 2 dan 3 Ogos 2020 bagi seluruh Malaysia.

Jika dilihat pengumuman daripada KPM sebelum ini, sesi persekolahan bagi murid Tahun 5 hingga 6 akan bermula 15 Jula 2020 manakala murid Tahun 1 hingga 4 akan bermula pada 22 Julai 2020.

Dalam pengumuman itu juga, KPM telah menerangkan tentang 3 pilihan model pengoperasian pembukaan penuh sekolah berdasarkan kapasiti sekolah iaitu

 • Model 1 (1 Sesi)
 • Model 2 (2 Sesi)
 • Model 3 (Penggiliran)

Kelas KAFA Dibuka Semula Pada Ogos 2020

Selaras dengan keputusan KPM tersebut, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga mengumumkan pembukaan semula sesi Kelas Al-Quran Dan Fardu Ain (KAFA) bagi seluruh Malaysia.

Dengan mengambil kira semua pihak dan persediaan sepenuhnya 5619 premis KAFA serta pengurusan tadbir urus sekolah kebangsaan, JAKIM telah menetapkan bahawa pembukaan semula KAFA di seluruh negara adalah pada 2 Ogos 2020 (Ahad) bagi negeri-negeri Kumpulan A dan 3 Ogos 2020 (Isnin) bagi negeri-negeri Kumpulan B.

Kumpulan A : Kelanan, Terengganu, Johor dan Kedah
Kumpulan B : Perlis, Perak, Pulang Pinang, Pahang, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya)

Pihak pendatbir premis KAFA hendaklah memastikan Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah, KPM dan Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula KAFA, JAKIM dipatuhi oleh semua pihak.

Menteri Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berharap dengan persediaan yang rapi oleh semua pihak, pembukaan semula kelas KAFA akan dapat berjalan dengan lancar dan dapat bersekolah dalam keadaan yang selamat.

Kemasukan Pelajar IPT Berperingkat Bermula Julai Sehingga Oktober 2020

0
kemasukan pelajar ipt

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui sidang media khas telah mengumumkan dimana kemasukan pelajar Institut Pengajian Tinggi secara berperingkat bermula Julai sehingga Oktober 2020 secara sepenuhnya.

Tempoh kemasukan pelajar IPT ini diumumkan oleh Menteri IPT, YB Dato’ Dr. Noraini Ahmad di Putrajaya pada 8 Julai yang lepas. Jadi kemasukan ini akan berlaku secara berperingkat sehingga tahap sepenuhnya pada Oktober 2020.

Sebelum ini, KPT dengan kebenaran KKM dan MKN telah membenarkan 5 kategori pelajar untuk pulang ke kampus bagi menyambung pembelajaran yang kebanyakannya memerlukan akses praktikal di universiti masing-masing bermula Mei yang lepas.

Dengan mengambil kira keadaan penularan pandemik COVID-19 yang sepertinya kearah pemulihan dan lebih baik, KPT telah memulakan pengkajian semula bagi memulakan operasi secara sepenuhnya bagi setiap IPT di Malaysia.

Kemasukan Pelajar IPT Secara Berperingkat Mulai Julai 2020

kemasukan pelajar ipt

Jadi dengan itu, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah bersetuju untuk membenarkan 4 lagi kategori pelajar IPT ke kampus secara berperingkat mulai Julai 2020.

Kumpulan ini adalah tambahn daripada 5 kategori pelajar sebelum ini. 4 kategori pelajar tersebut adalah:

 • Pelajat tempatan di Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS) sebanyak 30% seperti yang dimohon oleh Persatuan Kolej dan Universiti Swasta
 • Pelajar Tahun Satu, Dua, Tiga dan Empat Universiti Awam dalam bidang pengajian yang memerlukan latihan klinikal, latih amal, praktikal, bengkel, makmal, studio atau peralatan khusus, serta mereka yang perlu menduduki peperiksaan Badan Profestional
 • Pelajar Tahun Satu, Dua, Tiga, Empat Universiti Awam yang tidak mempunyai akses internet atau persekitaran kondusif, seperti ruang belajar yang sempit atau keadaan yang tidak selesa bagi melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian
 • Pelajar antarabangsa dari kedua-dua Universiti Awam dan Institusi Pendidikan Tinggi Swasta termasuklah pelajar baharu

Dengan kategori ini, IPT diberi fleksibiliti untuk menentukan mod pembelajaran yang bersesuaian mengikut keadaan universiti tersebut.

Selain itu, KPT telah telah bersetuju kemasukan pelajar IPT sepenuhnya adalah pada Oktober 2020.

Kepada pelajar yang pulang ke kampus, diminta untuk sentiasa mengamalkan penjarakan sosial dan sentiasa mengamalkan kebersihan diri.

Aktiviti pelajar adalah dibenarkan dengan syarat aktiviti tersebut tidak melebihi 250 orang tertakluk kepada saiz ruang dan penjarakan sosial.

Bagi Pelajar Antarabangsa

 • Perlu daftar dengan Education Malaysia Global Services
 • Perlu jalani ujian PCR atau RTK Antigen 3 hari sebelum masuk ke Malaysia
 • Perlu menjalani saringan kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di pintu masuk negara
 • Perlu menjalani kuarantin diri selama 14 hari di lokasi ditetapkan

Permohonan Anak Ke Pusat Anak GENIUS Negara Bagi Tahun 2021 Kini Dibuka

0
genius negara

Kepada ibu bapa yang ingin menghantar anak ke Pusat GENIUS Negara bagi tahun 2021, permohonan tersebut telah dibuka sehingga 30 September 2020. Jadi jika berminat, sila berbuat demikian.

Apa itu GENIUS Negara?

Program GENIUS Negara menyediakan asuhan dan pendidikan awal kanak-kanak berkualiti kepada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun terutamanya dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah. Program ini membolehkan kanak-kanak di bawah umur 4 tahun bermain sambil belajar serta menerokai bidang-bidang kegemaran mereka.

Kelebihan GENIUS Negara

Terdapat beberapa kelebihan yang disediakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dibawah program GENIUS Negara ini antaranya adalah:

 • GENIUS merupakan Program Asuhan dan Didikan Awal Kanak-Kanak yang holistik dan menyeluruh
 • Program ini menggunakan kurikulum yang mengintergrasikan secara bersepadu asas asuhan lengkap dan asas didikan awal yang holistik
 • Ianya menggunakan pedagogi belajar melalui bermain
 • Menekankan konsep 3E iaitu meneroka, mengeksperimen dan mengalami (Exploring, Experimenting dan Experiencing)
 • Menyediakan pendidik yang berkelayakan

Permohonan Sertai GENIUS Negara Kini Dibuka

genius negara

Jadi untuk menyertai Program GENIUS Negara di Pusat Anak GENIUS Negara seluruh Malaysia, anda boleh mula memohon sekarang sehingga tarikh tutup iaitu pada 30 September 2020 (Rabu) dengan dapatkan borang permohonan dibawah ini

Segala permohonan, akan diumumkan pada November 2020.

Syarat Permohonan

Untuk melayakkan anda memohon, anda perlu penuhi syarat yang ditetapkan seperti:

 • Warganegara Malaysia (anak)
 • Berumur 4 tahun ke bawah
 • Keutamaan kepada ibu bapa yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM4000

BACA : Pengorbanan Seorang Guru Demi Pendidikan Ditunjukkan Di Dalam Filem Super 30

Dokumen Wajib Disertakan

Anda perlu beberapa dokumen seperti yang disenaraikan dibawah untuk mula memohon

 • Salinan surat beranak
 • Salinan MyKid anak
 • Salinan buku kesihatan anak (muka surat hadapan dan rekod vaksin)
 • Salinan kad pengenalan ibu bapa/ penjaga yang disahkan
 • Salinan pendapatan ibu bapa/ penjaga yang disahkan
 • Surat pengesahan tidak bekerja ibu bapa/ penjaga (sekiranya bekerja sendiri)

Senarai Lokasi Pusat Anak GENIUS Negara Di Malaysia

Anda boleh pilih di mana-mana PAGN yang berdekatan dengan anda yang disediakan di seluruh Malaysia. Jika anda duduk di Selangor, mohon di Selangor, jika duduk di Johor, mohon di Johor dan sebagainya. Untuk ketahui senarai penuh, dapatkan di pautan sini

Untuk sebarang maklumat atau pertanyaan, boleh hubungi Bahagian GENIUS Kementerian Pendidikan Malaysia di 03 8880 5151

Ambilan Fasa 2 Bagi Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Tahun 2020

0
ambilan fasa 2

Masih ada sinar harapan, kini ambilan fasa 2 bagi Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi tahun 2020 dibuka kepada lepasan pelajar SPM.

Bagi ambil pertama, program ini mestilah melalui permohonan UPUOnline yang sudah ditutup pada Jun yang lepas. Pasti ramai yang kecewa ingin menjadi guru tetapi tidak berjaya di dalam permohonan tersebut.

Tetapi nampaknya, peluang anda itu kini sepertinya dibuka kembali. Masih ada sinar harapan apabila Ambilan Fasa 2 kini dibuka kepada mereka yang berminat untuk menjadi cikgu kelak.

Permohonan Ambilan Fasa 2 PISMP Bagi Tahun 2020

ambilan fasa 2

Kepada mereka yang berminat, anda boleh mohon Ambilan Fasa 2 Porgram Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Tahun 2020 bermula 6 Julai hingga 12 Julai 2020. Permohona khas ini hanya boleh dibuat secara dalam talian di pautan dibawah

Keperluang Bidang Ini

Permohonan ini bagi memenuhi keperluan bidang di Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKT)

Syarat Permohonan

Pastikan anda memenuhi syarat yang ditetapkan seperti berikut:

 • Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2020
 • Lulus SPM dengan memperoleh gred cemerlang dalam mana-mana 5 mata pelajaran
 • Memperoleh sekurang-kurangnya gred kepujian dalam mata pelajaran:
  • Bahasa Melayu
  • Sejarah
  • Bahasa Inggeri
 • Memenuhi syarat bidang pengkhususan

Selamat berjaya kepada semua pemohon untuk kali ke-2 ini. Kejar cita-cita anda bagi menjadi seorang pendidik di masa akan datang.

Semakan Keputusan Kemasukan Ke Tingkatan Enam Semester 1 Bagi Tahun 2020

2
kemasukan ke tingkatan enam

Kepada yang sudah memohon bagi kemasukan ke Tingkatan Enam, anda kini sudah boleh mula buat semakan. Semakan ini bagi ambilan atau kemasukan pada Semester 1 bagi tahun 2020.

Selepas pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Mac yang lalu. Pelajar-pelajar ini sudah pastinya telah membuat permohonan bagi kemasukan ke Tingkatan Enam bagi mereka yang mahukan meneruskan pengajian bagi peringkat STPM.

BACA : Semakan Keputusan Tawaran Tingkatan 6 Sesi 2019/2020

Oleh itu, kepada mereka yang memohon untuk form 6, boleh semak nama anda di ruangan dan pautan yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Semakan Keputusan Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bagi Tahun 2020

kemasukan ke tingkatan enam

Anda boleh semak keputusan bermula 1 Julai hingga 14 Julai 2020 melalui portal Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) atau klik sahaja pautan dibawah

atau anda boleh semak secara SMS dengan menaip :

MOE<jarak>T6<jarak>ANGKAGILIRAN & SMS ke 15888
(CONTOH : MOE T6 AA11A23)

MOE<jarak>T6<jarak>NOMBOR KP & SMS ke 15888
(CONTOH : MOE T6 99090909092)

*Pastikan Angkah Giliran/ Nombor Kad Pengenalan seperti mana yang didaftarkan dalam peperiksaan. Kelewatan penerimaan SMS mungkin berlaku disebabkan trafik yang tinggi.

Bagi calon yang mengambil SPM Ulangan 2020, permohonan rayuan ke Tingkatan Enam hanya boleh dibuat pada sesi kemasukan Tahun 2020.

Pelajar Yang Berjaya

Calon yang berjaya perlu melapor diri ke Kolej Tingkatan Enam/ Pusat Tingkatan Enam yang ditawarkan pada 15 Julai 2020.

Rayuan Tingkatan Enam

Permohonan Rayuan kemasukan Tingkatan Enam berbeza mengikut jenis sekolah. Anda boleh pilih borang seperti dibawah. Kesemua borang dan permohonan online boleh dapatkan di portal https://sst6.moe.gov.my/

SekolahBorangTarikh Permohonan
– Sekolah Menengah Harian
– Sekolah Menengah Teknik
Mohon Online1-14 Julai 2020
Sekolah Bantuan KerajaanBorang T6BKK1-14 Julai 2020
– Calon Persendirian
– Sekolah Swasta
– Sekolah Menengah Agama Negeri
Borang T6BCP1-14 Julai 2020
Calon sekolah yang layak tetapi tidak ditawarkanBorang T6BRU1-14 Julai 2020

Cara Memohon Untuk Tukar Bidan/ Jurusan

Bagi calon yang ingin membuat pertukaran bidan atau jurusan, anda perlu dapatkan borang T6BRTJ bagi Murid Sekolah Bantuan Kerajaan selewat-lewatnya pada 24 Julai 2020.

Untuk maklumat lanjut, boleh pergi ke APLIKASI DALAM TALIAN TINGKATAN ENAM, BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH HARIAN di https://sst6.moe.gov.my/

Ikuti Kami

1,000FansLike
100FollowersFollow
286FollowersFollow

Artikel Viral

Artikel Rawak

Instagram