Friday, January 22, 2021
Home Blog

Download Surat Kebenaran Rentas Daerah/Negeri Bagi Tujuan PKSK

0
surat kebenaran rentas daerah

Hari ini Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah mengeluarkan pautan bagi mendapatkan Surat Kebenaran Rentas Daerah/Negeri bagi tujuan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK).

Seperti yang dimaklumkan oleh KPM sebelum ini, tarikh baru PKSK bagi Tingkatan 1 adalah bermula 20 Januari hingga 29 Januari 2021. Manakala bagi PKSK Tingkatan 4 adalah bermula 15 Februari hingga 25 Februari 2021.

Tetapi dalam tempoh tersebut, seluruh negara berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kecuali negeri Sarawak. Oleh sebab itu, rakyat Malaysia tidak dibenakarn untuk rentas negeri dan daerah tanpa Surat Kebenaran Rentas Daerah/Negeri.

Jadi disebabkan itulah, pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan menyediakan surat ini khusus bagi tujuan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) untuk Tingkatan 1 dan Tingkatan 4.

Download Surat Kebenaran Rentas Daerah/Negeri Disini

surat kebenaran rentas daerah

Bagi menduduk Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKS), ibubapa boleh download atau muat turun Surat Kebenaran Rentas Daerah/Negeri disini

Diharpakan boleh kongsiakan orang lain yang memerlukan bagi tujuan yang sama

Kini Semua Murid Tidak Perlu Pulang Ke Sekolah Kecuali Murid Hadapi Peperiksaan

0
peperiksaan

Selepas pengumuman hari yang lepas, hari ini pihak KPM keluarkan lagi keputusan dimana semua murid tidak perlu untuk pulang ke sekolah KECUALI kepada murid yang bakal menghadapi peperiksaan sahaja.

Jika sebelum ini, pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengumumkan negeri dikawasan PKP akan terus mengikuti pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara online di rumah. Manakala murid dikawasan PKPB dan PKPP akan kembali ke sekolah seperti biasa mengikut takwim yang ditetapkan.

BACA : Sesi Persekolahan Sepanjang PKP, PKPB dan PKPP 2021

Dan semua murid yang menghadapai peperiksaan besar sahaja dibenarkan untuk kembali ke sekolah bagi kesemua kawasan PKP, PKPB dan PKPP.

Keputusan ini dibuat berikutan peningkatan kes pada 16 Januari dan trend jangkitan COVID-19 semakin meningkat.

Tidak Melibatkan Semua Murid

Walaubagaimanapun, melalui pengumuman terbaru daripada pihak KPM selepas mengadakan perbincangan dengan KKM dan MKN memutuskan sesi persekolahan secara bersemuka yang bermula 20 Januari 2021 bagi seluruh negara hanya melibatkan murid yang akan menduduki peperiksaan sahaja iaitu:

 • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
 • Sijil Vokasional Malaysia (SVM)
 • Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)
 • Diploma Vokasional Malaysia (DVM) tahun 2020; dan
 • Peperiksaan Antarabangsa yang setara

BACA : Calon Peperiksaan Dibenarkan Hadir Ke Sekolah Semasa PKP

Murid Lain?

Manakala bagi semua murid sekolah rendah dan murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 (sesi 2021) di sekolah menengah akan terus melalui kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di rumah (PdPR) mulai 20 Januari 2021 ini.

Murid Sudah Pulang Ke Asrama?

Bagi murid yang sudah mendaftar masuk ke asrama, KPM telah membuat keputusan berikut:

Sekolah Berasrama Penuh

Murid Tingkatan 4 dan 5

 • Boleh kekal di asrama dan mengikuti PdP secara online di sekolah
 • Boleh pulang semua ke rumah. Ibu bapa dibenarkan untuk mengambil anak semula

Murid Tingkatan 5 (2020) dan Tingkatan 6

 • Mengikuti PdP secara bersemuka di sekolah

Asrama Sekolah Harian

Murid Tingkatan 1, 4 dan 5

 • Boleh kekal di asrama dan mengikuti PdP secara online di sekolah
 • Boleh pulang semua ke rumah. Ibu bapa dibenarkan untuk mengambil anak semula

Murid Tingkatan 5 (2020) dan Tingkatan 6

 • Mengikuti PdP secara bersemuka di sekolah

Kesemua keperluan makan dan minum murid di asrama akan disediakan oleh pihak sekolah.

Penglibatan Guru

Justeru itu, semua guru hendaklah kembali ke stesen tempat bertugas masing-masing sebelum 20 Januari 2021. Guru yang terlibat dengan kelas peperiksaan tahun 2021 perlu hadir bagi tujuan PdP secara bersemuka. Guru lain hadir berdasarkan keperluan.

Kolej Matrikulasi

Semua pelajar Kolej Matrikulasi perlu kekal di kolej masing-masing untuk terus mengikuti pembelajaran secara hibrid

Institusi Pendidikan Guru (IPG)

PdP untuk semua pelajar IPG akan dilaksanakan secara online mulai 17 Januari 2021. Pelajar yang sudah berada di asrama perlu kekal manakala yang belum daftar boleh memilih untuk masuk atau kekal di rumah.

Tadika Swasta

Tadika Swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus beroperasi secara bersemuka.

KPM menyarankan agar semua ketetapan ini juga turut diikuti oleh sekolah-sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM, termasuk sekolah di bawah Kerajaan Negeri

5 Laptop Terbaik Tahun 2021 Bawah RM2000 Sesuai Untuk Pelajar

0
laptop terbaik 2021

Anda mencari sebuah komputer riba? Mungkin anda boleh pilih daripada 5 laptop terbaik bagi tahun 2021 dengan bawah harga RM2000.

Sebuah komputer riba atau laptop sekarang kini sudah menjadi barang keperluan bagi seorang pelajar atau tenaga pengajar sama ada guru, cikgu, pensyarah dan sebagainya. Ianya memudahkan kerja harian bagi menyiapkan taska yang diberi.

BACA : 5 Laptop Terbaik Bawah RM2000 Untuk Student Universiti Bagi Tahun 2020

Tetapi bagi seorang pelajar, pastinya mempunyai kekangan kewangan dimana mereka tidak lagi sumber pendapatan. Tetapi pastinya mahukan laptop terbaik bagi tugasan harian menyiapkan assignment, kerja kursus, presentation dan sebagainya.

Oleh itu, disini disenaraikan 5 buah laptop terbaik untuk tahun 2021 dengan bajet harga bawah RM2000 mengikut spesifikasi asas bagi sesebuah laptop yang terbaik.

Senarai Laptop Terbaik Tahun 2021

Kita tidak mahu dapatkan sebuah laptop yang slow dan tidak boleh run beberapa software penting. Jadi dalam senarai ini, jenis memory dititikberatikan iaitu jenis Solid-State Drive (SSD) yang pastinya lebih laju daripada HDD.

Oleh itu, kelima-lima laptop yang disenaraikan ini, atleast menggunakan memory jenis SSD dan pastinya harga bawah RM2000. Juga disediakan pautan pembelian di Shopee dan Lazada.

Musim PKP ni, beli online je….

Sebenarnya banyak lagi jenama laptop terbaik lain, tetapi kebanyakkannya sudah out of stock. Jadi senarai dibawah ini, anda masih lagi boleh dapatkan dalam masa terdekat. Laptop baru tau, bukan second hand atau refurbished.

1Asus M415D-ABV119T

Laptop terbaik pertama anda boleh dapatkan adalah menerusi jenama Asus. Antara pengeluar terkenal untuk teknologi laptop. Laptop ini dikuasakan oleh cip AMD Athlon Silver. Walaupun hanya menggunakan cip Athlon tetapi ianya dipadankan dengan 4GB berserta 512 SSD. Jadi dalam senarai ini, ianya antara yang menawarkan kapasiti memori yang paling tinggi. Boleh pelajar atau guru simpan banyak file dalam laptop ni nanti.

ModelAsus M415D-ABV119T (TS)
ProcessorAMD Athlon™ Silver 3150U
GraphicIntegrated AMD Radeon
Memory4GB DDR4
Storage512 SSD
Display14-in HD (1366×768)
Operating SystemWindows 10
Battery37 Wh
Berat1.6 Kg

2Lenovo IdeaPad 3

Dengan harga bawah RM2000, anda boleh dapatkan sebuah laptop berjenama Lenovo dengan model IdeaPad 3. Komputer riba ini menggunakan AMC Athlon Gold bersama-sama 4GB RAM dan 256 SSD kapasiti memori. Dengan saiz skrin 14 inci beserta paparan HD, ianya baik untuk melakukan tugas harian.

ModelLenovo Ideapad 3 14ADA05
ProcessorAMD Athlon Gold 3150U
GraphicIntegrated AMD Radeon
Memory4 GB
Storage256 SSD
Display14-in HD (1366×768)
Operating SystemWindows 10
Battery35 Wh
Berat1.6 Kg

3Acer Aspire 3

Seterusnya adalah jenama Acer dengan model Aspire 3. Sebenarnya dalam model ini terdapat banyak variasi yang anda boleh dapatkan tetapi hanya variasi dengan cip AMD ini sahaja buat masa ini anda boleh dapatkan secara online terutamanya di Shopeemall Acer.

Jika dilihat daripada spesikifasi, ianya hampir sama dengan laptop dalam senarai ini tetapi berkelebihan daripada segi paparan. Acer Aspire 3 menggunakan paparan Full HD dengan skrin resolusi (1920×1080) yang pastinya lebih terang dan jelas. Tambah-tambah lagi saiz skrin laptop ini lebih besar iaitu 15.6 inci. Walaubagaimanapun, laptop ini antara yang paling berat dalam senarai 5 laptop terbaik untuk tahun 2021 ini

ModelAcer Aspire 3 A315-23-A4QL
ProcessorAMD Athlon Silver 3050U
GraphicsIntegrated AMD Radeon
Memory4 GB
Storage256 GB SSD
Display15.6-in FHD (1920×1080)
Operating SystemWindows 10
Battery37 Wh (~6 jam)
Berat1.9

4Dell Inspiron 15 (3505)

Antara jenama laptop terbaik didunia iaitu Dell. Dengan Dell Inspiron 15 ini, ianya masih menggunakan cip seperti laptop lain, AMD Athlon Silver. Tetapi dengan sedikit pertambahan harga, anda boleh dapatkan variasi 8 GB RAM beserta 256 SSD tambahan 1 TB HDD. Jangan risau, ianya masih dibawah RM2000 tau. Pastinya penggunaan harian untuk melakukan pelbagai task mudah dan lancar sahaja.

ModelNew Inspiron 15 3000 (3505)
ProcessorAMD Athlon™ Silver 3050U
GraphicsIntegrated AMD Radeon
Memory8 GB
Storage256 SSD + 1 TB HDD
Display15.6-in HD (1366 x 768)
Operating SystemWindows 10 Pro
Battery42 Wh
Berat1.83 Kg

5JOI Book 155 Pro

Satu-satunya jenama buatan Malaysia iaitu JOI Book. Dengan harga bawah RM2000 dan sesuai untuk pelajar ataupun guru, boleh dapatkan JOI Book 155 Pro. Laptop ini menggunakan cip Intel Celeron N4120 bersama-sama Intel UHD Graphics. Satu-satunya jenama laptop menggunakan cip intel dalam senarai ini.

Yang paling best, laptop ini hanya seberat 1.43 Kg sahaja iaitu laptop teringan berbanding senarai lain. Memang sesuai la nak bawa kemana-mana sahaja laptop ni kan.

ModelJOI Book 155 Pro
ProcessorIntel® Celeron® Processor N4120
GraphicsIntel® UHD Graphics 600
Memory4 GB
Storage64 GB
Display14-in HD IPS (1920 x 1080)
Operating SystemWindows 10 Pro
Battery37Wh
Berat1.43 Kg

Tarikh Temu Duga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Tahun 2021

0
temu duga

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) hari ini mengumumkan tarikh temu duga untuk tahun 2021. Jadi calon boleh buat persediaan awal sebelum hadih bagi urusan temu duga kelak.

Tarikh Temu Duga

temu duga spp

Menerusi perkongsian bertarikh 15 Januari 2021, Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) memaklumkan dimana urusan temu duga bagi Graduan Pendidikan Lepasan Universiti Awam akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada minggu ketiga bulan Februari 2021.

Kaeadah Temu Duga

Kali ini sedikit berbeza dimana, urusan temu duga akan dilaksanakan secara maya bagi mengurangkan risiko penularan COVID-19.

Calon yang akan dipanggil temu duga pada kali ini adalah terdiri daripada calon-calon yang telah memohon atau mengemaskini maklumat melalui portal mySPP (myspp.spp.gov.my) selewat-lewatnya pada 18 Ogos 2020, berdasarkan hebahan tarikh tutup permohonan yang telah dikeluarkan pada 11 Ogos 2020.

BACA : Semakan Panggilan Temu Duga Bagi Lepasan STPM Di UPSI

Oleh itu, pihak SPP menyarankan calon-calon yang terlibat agar bersedia dan sentiasa melayari laman web sesawang dan platform media sosial rasmi SPP bagi mendapatkan maklumat terkini berkaitan urusan temu duga ini.

Selamat maju jaya kepada semua bakal pendidik…

Pengoperasian IPT Adalah Kekal Seperti Yang Dimaklumkan Sebelum Ini

0
COVID IPT

Pengoperasian IPT dibawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) semasa tempoh PKP adalah seperti yang dimaklumkan sebelum ini.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mengeluarkan kenyataan media berkaitan Pengoperasian Insititusi Pendidikan Tinggi semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 13 hingga 26 Januari 2021 ini.

Dalam kenyataan tersebut, KPT memaklumkan pengoperasian adalah seperti sebelum ini iaitu pelajar antarabangsa dibenarkan masuk ke kampus kecuali dari United Kingddom seawal 1 Januari 2021 dan pelajar tempatan seawal 1 Mac 2021.

BACA : Pelajar Antarabangsa Dibenarkan Pulang Ke Malaysia Pada 1 Januari 2021 Kecuali Daripada UK

Pengoperasian IPT Sepanjang Tempoh PKP

Sehubungan itu, semua pelajar yang telah berada di kampus perlu kekal di kampus masing-masing dan mengikuti pembelajaran secara hibrid. Bagi pelajar lain, pembelajaran bagi semua program pengajian diteruskan dengan pembelajaran secara dalam talian sehingga tamat PKP.

Aktiviti Lain

Seelain itu, peperiksaan antarabangsa dan badan profesional adalah dibenarkan dijalankan di kampus. Pelajar-pelajar berkeperluan seperti latihan klinikal, peperiksaan profesional, makmal, studio, amali atau akses internet dan seumpamanya adalah dibenarkan. Surat kebenaran akan dikeluarkan bagi tujuan rentas daerah dan negeri.

Semua aktiviti penyelidikan yang melibatkan kemudahan makmal adalah dibenarkan malalui kebenaran Ketua Jabatan dengan mengikut SOP yang ketat.

Oleh itu, segala aktiviti akademik di kampus mestilah dijalankan dengan mematuhi sepenuhnya SOP yang ditetapkan.

Para pelajar boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai tarikh dan jadual kemasukan ke IPT melalui Bilik Gerakan COVID-19 KPT yang dibuka 24 jam di talian 03-8870 6777/6949/6623/6124 atau hubungi IPT masing-masing

Sesi Persekolahan Sepanjang PKP, PKPB dan PKPP 2021

0
peperiksaan

Kementerian Pendidikan Malaysian (KPM) telah kongsikan pengoperasian institusi pendidikan bawah KPM termasuk sesi persekolahan bagi kawasan PKP, PKPB dan PKPP untuk tahun 2021.

Keputusan dibuat berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) disesuatu kawasan.

Kesemua pelaksanaan ini akan bermula selama 14 hari bermula 13 Januari hingga 26 Januari 2021.

Pelaksanaan Bagi PKP, PKPB dan PKPP 2021

Kawasan PKP

Sesi Persekolahan

Bagi sekolah di kawasan PKP, sesi persekolahan secara bersemuka hanya melibatkan murid yang akan menduduki peperiksaan tahun 2021 dan 2021:

 • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
 • Sijil Vokasional Malaysia (SVM)
 • Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)
 • Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan
 • Diploma Vokasional Malaysia (DVM)
 • Peperiksaan Antarabangsa yang setara

Oleh itu, murid yang bakal menduduki peperiksaan ini di asrama penuh dan asrama sekolah harian, mereka dibenarkan pulang ke asrama mulai 16 Januari 2021. AKan disediakan surat kebenaran bagi merentas negeri dan daerah.

Selain daripada pelajar yang disenaraikan diatas iaitu semua murid sekolah rendah dan murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 4 di sekolah di kawasan PKP akan mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah mula 20 Januari 2021.

Ketetapan ini juga terpakai kepada murid semester 2 SVM dan semester 2 DVM tahun 2021 di Kolej Vokasional.

Bagi Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) ke Tingkatan 1, calon berdaftar yang masih belum menduduki pentaksiran ini akan mengikuti pentaksiran di antara 20 hingga 29 Januari 2021.

Sementara itu, bagi kemasukan ke Tingkatan 4, pentaksiran akan diadakan di antara 15 hingga 25 Februari 2021. Surat kebenaran kas rentas negeri atau daerah akan dikeluarkan.

Pelajar Kolej Matrikulasi

Pelajar Kolej Matrikulasi di kawasan PKP yang telah berada di kolej perlu kekal di kolej masing-masing untuk terus mengikuti pembelarajan secara hibrid.

Pelajar IPG

Bagi pelajar Institusi Pendidikan Guru (IPG) dikawasan PKP, pengajaran dan pembelajaran bagi semua program pengajian akan dilaksanakan secara dalam talian mulai 17 Januari 2021

Tadika

Semua Tadika swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus beroperasi secara bersemuka

Kawasan PKPB dan PKPP

Bagi kawasan PKPB dan PKPP, pengoperasian institusi pendidikan bawah KPM dan semua kategori Institusi Pendidikan Swasta (IPS) yang berdaftar dengan KPM termasuk sekolah antarabangsa adalah berdasarkan takwim institusi masing-masing.

Sekolah seperti biasa yaa…

KPM menyarankan agar semua ketetapan ini turut diikuti oleh sekolah-sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM, termasuk sekolah dibawah Kerajaan Negeri.

Calon Peperiksaan Dibenarkan Hadir Ke Sekolah Semasa PKP

0
peperiksaan

Susulan pengumuman PKP di enam buat negeri bermula Rabu ini. Adakah sekolah ditutup dan peperiksaan juga akan ditunda sekali lagi? Bagaimana peperiksaan SPM dan STPM yang bakal berlangsung kelak?

Seperti yang diumumakan oleh Menteri Pendidikan, Dr. Radzi Jidin pada November yang lepas, peperiksaan SPM dan STPM 2021 masing-masing akan bermula pada 22 Februari dan 3 Mac 2021. Jadi bagaimana negeri PKP yang yang bakal diadakan sekatan pergerakan yang ketat untuk 14 hari nanti?

Kebenaran Pelajar Dan Calon Peperiksaan?

Jadi menerusi pengumuman Perdana Menteri, walaupun terdapat sekatan pergerakan yang ketat khususnya di negeri dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) – Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Johor, Sabah, Melaka; pengecualian diberikan kepada pelajar dan calon peperiksaan.

Calon peperiksaan tersebut termasuk peperiksaan SPM bagi sesi 2021 dan 2021. Oleh itu, mereka dibenarkan hadir ke sekolah dengan SOP yang ketat. Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan memperincikan SOP ini tidak lama lagi.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Di 6 Negeri Bermula 13-26 Januari 2021

0
pkp 2.0

Hari ini Perdana Menteri mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam buah negara bermula rabu ini, 13 Januari hingga 26 Januari 2021.

Pengumuman ini dibuat dalam perutusan Khas Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi. Keputusan ini berikutan peningkatan kes jangkitan COVID-19 diseluruh negara.

BACA : Sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Dilakukan Secara Online Sehingga 31 Disember 2020 – KPT

PKP Di 6 Buah Negeri

Walaubagaimanapaun, arahan PKP hanya untuk 6 negeri sahaja – Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Johor, Sabah dan Melaka

Sementara itu, Kedah, Perak Negeri Sembulan, Kelantan, Terengganu dan Pahang hanya berada di bawah arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Manakala PKPP hanya di Sarawak dan Perlis.

Bagi sektor ekonomi, Kerajaan menerusi persetujuan MKN telah menetapkan hanya 5 sektor yang dibenarkan beroperasi yang merupakan dalam kategori sektor ekonomi perlu (Essential economic sector) iaitu pengilagan & pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan & pengedaran dan perladangan & komoditi.

Segala aktiviti sosial adalah tidak dibenarkan di negeri PKP seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, sukan berkumpulan dan sebagainya.

Kebenaran Rentas Daerah Dan Negeri

Sepanjang tempoh PKP, PKPB dan PKPP, pergerakan rentas negeri adalah tidak dibenarkan. Manakala bagi negeri PKPB dan PKPP dibenarkan untuk rentas daerah sahaja.

Justeru itu, operasi sekatan jalan raya (SJR) akan mula berkuatkuasa pada jam 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari 2021. Bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan adalah terhad di dalam 10 kilometer radius sahaja.

Bagi tujuan membeli barangan keperluan dari pasar raya atau kedai runcit yang berdekatan, HANYA DUA (2) anggota isi rumah yang dibenarkan untuk keluar dan berada di dalam kenderaan yang sama.

Cara Langgan Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 Daripada Syarikat Telco

0
pakej data khas

Kerajaan melalui KKMM mengumumkan sebuah inisiatif melalui syarikat-syarikat telco iaitu Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 untuk bagi pelajar yang menduduki peperiksaan tersebut pada tahun ini.

Pakej Data Khas ini telah dihebahkan oleh Menteri, YB Dato’ Saifuddin Abdullah dengan kerjasama MCMC dan juga disokong oleh syarikat-syarikat telco seperti Digi, U Mobile, TM, Maxis dan Celcom.

BACA : Tarikh Baru Peperiksaan SPM, SVM, STAM Dan STPM Diumumkan

Sehingga kini para pelajar khususnya calon SPM dan STPM menjalani pembelajaran secara online di rumah. Jadi mereka perlukan data internet yang cukup dan laju untuk belajar sebelum dibenarkan pulang semula ke sekolah pada Januari 2021 ini.

Calon SPM dan STPM tahun ini akan menduduki peperiksaan pada Februari dan Mac tahun ini. Jadi pastinya dengan inisiatif ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan bebanan kos yang perlu ditanggung sepanjang belajar secara online.

Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 Untuk Calon Peperiksaan

Dengan inisiatif ini, pakej yang ditawarkan untuk pelan internet adalah sebanyak 15GB kuota data dengan 30 hari tempoh sah dengan harga RM20 sahaja.

Jadi kepada semua pelajar yang bakal menduduki peperiksaan SPM dan STPM tahun 2021 layak untuk mendapatkan pakej khas ini.

Mula Langgan

Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 boleh dilanggan bermula 6 Januari sehingga 30 April 2021 melalui syarikat telco yang terlibat iaitu Celcom, Digi, Maxis dan U Mobile. Manakala bagi TM pula, ianya dijangka tersedia mula 11 Januari 2021.

Cara Langgan Atau Membeli Pakej Data Khas Ini

1Celcom

Pakej istimewa SPM/STPM 2021 daripada Celcom XPAX ini hanya untuk mereka yang lahir antara 2001 hingga 2004.

Pengguna Baru
 1. Dapatkan Starter pack daripada Celcom Online, outlet Bluecube atau mana-mana peniaga sah
 2. Aktifkan Starter pack (Subcription)
 3. Akan menerima SMS berkaitan kempen ini dalam tempoh 4 hari
Pengguna Sediada
 1. Dapatkan informasi kempen daripada Celcom melalui SMS
 2. Log On di aplikasi Celcom Life
 3. Subscribe pas Internet pada bahagian Subcription
 4. Mesej berjaya melalui SMS akan dihantar

Untuk maklumat lanjut, layari www.celcom.com.my/personal/prepaid/plans/internet-plans

2Digi

Digi memperkenalkan Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 ntuk semua warganegara Malaysia berumur daripada 16 hingga 19 tahun (lahir tahun 2001-2004).

Aplikasi MyDigi
 1. Langgan melalui ‘Add-ons’ pada aplikasi MyDigi pada bahagian Internet
 2. Klik Confirm
UMB Codes
 1. Taip kod UMB *128#
 2. *128*2# untuk monthly internet
 3. *128*2*1# untuk pilih pakej data khas spm/stpm 2021
 4. Selesai

Untuk maklumat lanjut, layari www.digi.my/spm-stpm

3Maxis

Seperti biasa, untuk melanggan pakej data khas SPM/STPM 2021 sama seperti syarikat telco yang lain. Anda boleh langgan dengan RM20 sebulan untuk 15GB kuota internet melalui aplikasi Hotlink (PlayStore | AppStore | AppGallery)

Bagi mereka yang menggunakan plan Hotlink Prepaid Unlimited, pakej istimewa ini akan digunakan terlebih dahulu.

Untuk ketahui lebih lanjut, layari www.hotlink.com.my/en/support/internet/spm-stpm-2021-package

4U Mobile

Menerusi plan internet yang diperkenalkan melalui U Mobile. Calon SPM dan STPM boleh dapatkan pakej internet serendah RM20/sebulan untuk 15GB kuota data. Anda boleh langgan melalui 2 cara:

Aplikasi MyUMobile 
 1. Download aplikasi MyUmobile di Android | iOS | Huawei
 2. Buka aplikasi dan pilih “Add-Ons”
 3. Pilih “Pakej Data SPM/STPM” dan klik Buy Now
Melalui UMB
 1. Dail *118*3*12*2#
 2. Sahkan langganan anda

Untuk maklumat lanjut, layari u.my/spmstpm

5TM

Seperti yang diberitahu, pakej data khas spm/stpm 2021 ini boleh mula dilanggan bermula 11 Januari 2021. Sedikit lewat daripada penyedia perkhidmatan lain. Jadi setakat ini tiada lagi info khas yang dikongsikan oleh pihak TM Unifi.

Update : Anda kini boleh dapatkan pakej Khas SPM/STPM 2021 dengan harga RM20 sebulan untuk 15Gb data internet.

Untuk maklumat lanjut, layari www.unifi.com.my/personal/mobile/bebas

Ikuti Kami

1,000FansLike
100FollowersFollow
286FollowersFollow

Artikel Viral

Artikel Rawak


Notice: Undefined index: api_media_request_limit in /home/pendidik/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_instagram.php on line 539

Instagram