Saturday, September 18, 2021
advertisement
Home Blog

Guru Yang Enggan Divaksin Tidak Dibenarkan Mengajar Secara Bersemuka Di Sekolah

0
guru yang enggan divaksin

KPM memaklumkan dimana guru yang enggan divaksin atau masih belum menerima vaksin Covid-19 terlibat dalam sesi pengajaran di dalam kelas serta berinteraksi secara bersemuka dengan pelajar.

Mengambil petikan astroawani, keputusan ini diumumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan, Dr. Radzi Jidin supaya sesi persekolahan yang akan dibuka kelak (3 Oktober) selamat untuk kumpulan pelajar, guru dan pihak pengurusan sekolah.

BACA : Pembukaan semula sesi persekolahan adalah pada 3 Oktober 2021 secara berperingkat – Dr Radzi Jidin

Tambah lagi beliau, setakat ini pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengenal pasti sekitar 2,500 guru yang enggan menerima vaksin di seluruh Malaysia.

Keengganan tersebut atas faktor kesihatan serta sebab-sebab lain seperti tidak yakin dan sebagainya.

sekolah ditutup

Disebabkan itu, KPM akan melaksanakan sesi libat urus bersama guru-guru tersebut selain perbincangan bersama JPA dalam masa terdekat dalam menentukan tindakan yang sewajarnya diambil ke atas mereka.

KPM ketika ini juga sedang meniliti panduan, kaedah dan tugasan yang akan dilakukan guru-guru berkenaan ketika sesi persekolahan berlangsung kelak.

Setakat ini, sebanyak 96.7% guru di seluruh Malaysia telah menerima vaksin dos pertama manakala 85.26% telah menerima suntikan dos kedua.

Manakala 89.35% dalam kalangan pekerja perkhidmatan sokongan seperti pengusaha kantin, pekerja pembersihan dan keselamatan yang telah menerima suntikan dos pertama, manakala 73.1% menerima dos kedua.

Permohonan Kemasukan ke MRSM Bagi Tingkatan 1 & 4 Untuk Tahun 2022 Kini Dibuka

0
kemasukan mrsm

Pihak MARA hari ini mengumumkan permohonan kemasukan ke MRSM bagi Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 untuk tahun 2022 kini dibuka sehingga 5 November 2021.

MARA mempelawa calon-calon yang memiliki sahsiah terpuji, jati diri yang tinggi dan cemerlang dalam akademik serta aktif dalam aktiviti kokurikulum untuk mengikuti Sistem Pendidikan Maktab Rendah Sains MARA (SPMRSM) yang menawarkan program-program berteraskan kurikulum kebangsaan dan antarabangsa.

BACA : Permohonan Kemasukan Tingkatan 1 Dan 4 MRSM Tahun 2021 Dibuka Sehingga 4 Disember 2020

Antaranya adalah Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) bagi melahirkan insan cemerlang yang holistik, inovatif dan berintegriti.

Permohonan Kemasukan Ke MRSM Bagi Tingkatan 1 & Tingkatan 4 Tahun 2022

permohonan kemasukan ke mrsm

Pelajar, ibu bapa, dan penjaga boleh membuat permohonan secara dalam talian bermula 29 Ogos 2021 hingga 5 November 2021 di laman web MRSM atau klik link dibawah

Calon perlu merujuk kepada Buku Panduan Permohonan MRSM sebelum membuat permohonan secara dalam talian.

Selain itu, Calon telah memahami maklumat yang disediakan dan membuat perakuan apabila selesai merujuk buku panduan permohonan MRSM.

Sebarang kesilapan pengisian maklumat dalam borang permohonan adalah dibawah tanggungjawab masing-masing.

Syarat Kemasukan Ke MRSM

1. Calon warganegara Malaysia.

2. Ibu dan/ atau bapa ialah warganegara Malaysia.

3. Calon boleh memohon online dan wajib menduduki Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM).

4. Calon sihat tubuh badan dan boleh berdikari.

5. Calon lahir pada 2 Jan 2009 hingga 1 Jan 2010 bagi calon Tingkatan 1 2022 atau lahir pada 2 Jan 2006 hingga 1 Jan 2007 bagi calon Tingkatan 4 2022.

6. Calon dari sekolah kebangsaan (tahun 1 hinga 6) / sekolah menengah kebangsaan (tingkatan 1 hingga 3) sahaja.

7. Ibu bapa/ penjaga dan penjamin yang bukan disenarai hitam (blacklisted) oleh MARA.

8. Keutamaan diberikan kepada pemohon daripada keluarga berpendapatan rendah yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

9. Untuk maklumat tambahan, sila rujuk Syarat dan Pilihan Program MRSM yang disediakan di pautan ini.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari portal rasmi Majlis Amanah Rakyat di www.mara.gov.my atau menerusi laman facebook di www.facebook.com/majlisamanahrakyat

Dr. Noraini Ahmad Dilantik Semula Sebagai Menteri Pengajian Tinggi

0
menteri pengajian tinggi letak jawatan

Sebentar tadi, Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Ismail Sabri telah mengumumkan senarai Barisan Kabinet bagi membantu beliau dalam pentadbiran selepas ini.

Senarai tersebut telah pun dipersembahkan kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah sebelum ini dan telah mendapat perkenan baginda.

“Barisan Kabinet yang dibentuk hari ini merupakan pasukan pengurusan yang akan bekerja bersama rakyat” – Ujar PM

Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa YB. Dato’ Dr. Noraini Ahmad dilantik sebagai Menteri Pengajian Tinggi. Pelantikan ini dibuat bersama seorang Timbalan Menteri iaitu YB Senator Datuk Dr. Ahmad Masrizal Muhammad.

Diharapkan dengan pelantikan beliau semula, Institusi Pengajian tinggi akan terus cemerlang dibawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Untuk rekod, Dr. Noraini Ahmad pernah meletakkan jawatan sebagai Menteri Pengajian Tinggi sebelum tampuk kepimpinan Perdana Menteri bertukar sebelum ini

Dapatkan senarai penuh Barisan Kabinet disini.

YB Dr. Radzi Jidin Dilantik Sebagai Menteri Pendidikan (Menteri Kanan)

0
penggal persekolahan

Perdana Menteri Ke-9, Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob telah mengumumkan senarai Barisan Kabinet yang akan membantu beliau dalam menerajui pentadbiran.

Senarai Menteri dan Timbalan Menteri telah pun mendapat perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Perdana Menteri telah mengumumkan dimana YB Senator Datuk Dr. Mohd Radzi Md Jidin dilantik sebagai Menteri Kanan – Menteri Pendidikan yang baru.

Pelantikan beliau seperti yang dijangka dan ianya masih dikekalkan sama seperti pentadbiran sebelum ini.

Selain itu, beliau akan dibantu oleh 2 Timbalan Menteri iaitu Timbala Menteri 1, YB Senator Dato’ Dr Mah Hang Soon dan Timbalan Menteri II, YB Datuk Mohamad Alamin.

Semoga dengan pelantikan ini akan memberikan kelancaran pentadbiran terutamanya dibawah Kementeri Pendidikan Malaysia (KPM) khususnya berkaitan para guru, urustadbir pendidikan dan seperti pemegang taruh terbesar, para pelajar.

Tahniah diucapkan!

Seramai 1,517 Murid Kehilangan Salah Seorang Ibu Bapa Atau Keduanya Sekali Akibat Covid-19

0
murid kehilangan ibu bapa

Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) memaklumkan seramai 1,517 murid di seluruh negara kematian salah seorang ibu bapa atau kedua-duanya sekali akibat virus Covid-19.

Menurut laporan Harian Metro, KPM berkata angka ini direkodkan antara Mac 2020 sehingga Ogos ini apabila ramai ramai pelajar yang telah disahkan menjadi anak yatim atau yatim piatu.

Katanya lagi, angka ini disifatkan amat mendukacitakan dan perlu diambil langkap pembelaan sewajarnya.

“Walaupun angka ini dianggap kecil berbanding 5 juta pelajar di seluruh negara ketika ini, tetapi isu kebajikan semua anak-anak mangsa Covid-19 ini telah diambil perhatian serius”

KPM kini telah telah bekerjasama dengan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) serta pihak pengurusan sekolah sentiasa peka terhadap nasib pelajar yang kehilangan ibu bapa tersebut.

Menurutnya kali, KPM telah menubuhkan pasukan khas iaitu Kebajikan Murid Guru di peringkat kementerian bagi memasikan tindakan dan bantuan segera disalurkan kepada murid atau golongan yang terlibat.

“Pelbagai bantuan akan disalurkan dengan segera antaranya bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin dan bantuan bekalan makanan di bawah Rancangan Makanan Tambahan bagi mereka yang layak serta penempatan pelajar ke asrama di bawah kelolaan KPM” katanya.

murid sekolah

Sebelum ini Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun memaklumkan seramai 33 kanak-kanak di seluruh negara dikenal pasti KPWKM menjadi yatim piatu selepas ibu bapa mereka meninggal dunia akibat Covid-19.

Menurutnya lagi, kementerian mengambil inisiatif membuka penempatan kepada kanak-kanak yang memerlukan perlindungan akibat Covid-19 di tujuh institusi mengikut zon seluruh negara.

Antaranya adalah di Rumah Kanak-Kanak (RKK) Pokok Sena, Taman Sinar Puteri (TSP) Batu Gajah, Melaka, TSP Cheras, Rumah Budak Lelaki (RBL) Melaka, RKK Mini Kelantan, TSP Kota Kinabalu dan TSP Kuching sebagai penempatan kanak-kanak sama ada secara sementara atau tetap.

Diharapkan selepas ini, peningkatan kematian dapat dielakkan dan mana-mana pelajar yang terkesan dapat dibela dan dijaga dengan baik.

Lelaki Ini Kongsikan Ilustrasi Kesemua Perdana Menteri Malaysia

0
ilustrator perdana menteri

Semangat Kemerdekaan pastinya membara apabila tibanya bulan Ogos yang juga digelar bulan Kebangsaan. Dimana kita akan menyambut Hari Kemerdekaan setiap tahun pada 31 Ogos.

Dalam masa yang sama pula, bulan Ogos ini juga kita telah mendapat seorang Perdana Menteri yang baru sekali gus menjadikan beliau Perdana Menteri ke-9 iaitu Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob.

Dengan semangat Kemerdekaan ini lah, seorang pengguna facebook yang juga seorang guru, Cikgu Firdauz Abdullah telah kongsikan kepada orang ramai ilustrator kesemua individu 8 Perdana Menteri Malaysia.

Melalui perkongsian tersebut, terdapat ilustrator Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn, Tun Dr. Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan juga Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob.

“Ok korang tak perlu mesej atau emel aku untuk gambar semua Perdana Menteri ni, ambil sahajalah dan sebar luaskan lah ya? Jenuh melukis ni tau, lenguh jari”

Beliau juga membenarkan mana-mana pihak untuk menggunakannya. Mungkin boleh dibuat pertambahan warna, print dan buat frame dan sebagainya.

Untuk versi imej PNG dan resolusi tinggi (300dpi), anda boleh dapatkan di Telegram beliau di https://t.me/byFidodoodles

Beliau akhiri dengan ucapan terima kasih kerana selalu menyokong dan mendoakan beliau sekeluarga.

sumber : TcherCollection – TC daripada Firdauz Abdullah

10 Tablet Terbaik Di Bawah RM1000 Untuk PdPR (Pelajar)

0
tablet terbaik

Bagi murid sekolah yang tengah menjalani PdPR dan sedang mencari sebuah tablet pembelajaran. Ini ada 10 senarai Tablet Terbaik di bawah RM1000 sesuai untuk PdPR untuk tahun 2021.

Kita sedia maklum, disebabkan pandemik Covid-19 sesi persekolahan secara bersemuka terpaksa dibatalkan dan ditukar kepada kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah atau nama ringkas PdPR.

BACA : Pinjam eBook Daripada Perpustakaan Negara

Oleh itu, sesi pembelajaran ini memerlukan sebuah peranti sama ada telefon bimbit, tablet, laptop mahupun sebuah komputer bagi melaksanakan tugasan atau komunikasi secara online.

Ibu bapa mahu sediakan sebuah peranti dengan saiz yang lebih besar skrinnya tetapi tidak mampu untuk sediakan laptop yang mahal. Jadi boleh dapatkan peranti tablet dengan skrin besar yang pastinya harga lebih murah.

BACA : 5 Laptop Terbaik Harga Bawah RM1500 Untuk Tahun 2021 Sesuai Untuk Pelajar

Oleh itu, kepada penjaga atau ibu bapa yang memiliki sebuah tablet terbaik dengan harga bawah RM1,000 anda boleh tengok senarai disini.

10 Senarai Tablet Terbarik Harga Di Bawah RM1000

Mungkin senarai ini dapat membantu pihak yang memerlukan untuk mendapatkan tablet terbaik dengan harga yang lebih murah.

1) Lenovo Tab M10

Lenovo Tab M10

Android 10 | 10.2″ FHD+ IPS | 4GB RAM + 64GB ROM | 5000 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Tablet Lenovo M10 sesuai untuk murid sekolah. Ini kerana ianya mempunyai ciri pengawasan kanak-kanak yang lebih selamat. Anda boleh hadkan atau pantau kegunaan seharian. Bagi mereka guna sekadar yang perlu termasuk dalam sesi pembelajaran sahaja.

Selain itu, tablet ini juga menawarkan skrin resolusi dengan kualiti yang baik disamping speaker yang lantang dengan ciri Dolby Atmos tersedia di dalamnya. Akan tetapi ianya masih menggunakan sambungan USB 2.0 walaupun sudah tahun 2020

2) Teclast M40

Teclast M40

Android 11 | 10.1″ FHD IPS | 6GB RAM + 128GB ROM | 7000 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Jika anda inginkan sebuah tablet terbaik dengan daya ketahanan bateri yang tinggi, anda boleh cuba Teclast M40. Ianya mampu bertahan lebih kurang sehari penggunaan.

Selain itu, saiz storan yang ditawarkan juga cukup besar, jadi banyak bahan pembelajaran yang boleh disimpan seperti file, video-video pendidikan, lagu atau nak simpan movie pun boleh

3) Huawei MatePad T10s

Huawei MatePad T10s

Harmony | 10.1″ FHD IPS | 2GB RAM + 32GB ROM | 5100 mAh | Kamera Utama : 5MP | Kamera Selfie : 2MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Huawei MatePad T10s juga sesuai untuk murid yang menggunakan aplikasi Zoom untuk kelas online. Ini kerana ianya tidak menawarkan aplikasi Google kerana tidak lagi menyokong sistem Android di dalamnya.

Akan tetapi, ciri-ciri yang ditawarkan lain masih baik seperti ketahanan, warranti, kualiti dan saiz skrin serta banyak lagi. Walaupun penawaran storan hanya 32GB, tetapi masih boleh ditambah menerusi kad SD sehingga 512GB.

4) ALLDOCUBE iPlay 40

tablet terbaik ALLDOCUBE iPlay 40

Android 11 | 10.4″ 2K | 8GB RAM + 256GB ROM | 6200 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Sebuah tablet yang hampir sempurna dan sesuai untuk kaedah PdPR dengan harga bawah RM1000. Sebuah tablet dengan saiz besar beserta kualiti skrin sehingga 2K.

Tidak cukup dengan itu, mempunyai 4 speaker yang berada di 2 atas dan 2 bawah. Selain itu, ianya juga boleh buat panggila telefon juga. Akan tetapi, setakat ini, anda hanya boleh dapatkan daripada seller Shopee dari China sahaja

5) Samsung Galaxy Tab A7 (2020)

Samsung Galaxy Tab A7 (2020)

Android 10 | 10.4″ FHD | 3GB RAM + 32GB ROM | 7040 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Antara tablet yang laris sejak pelaksanaan PdPR tahun 2020 yang lalu. Ianya menawarkan 2 saiz iaitu 10 inci dan 8 inci. Yang keduanya mempunyai hampir sama dalam spesifikasi.

Galaxy Tab A7 dan A7 Lite Wifi menawarkan storan kecil tetapi boleh ditambah menggunakan mikro SD. Selain itu dengan skrin kualiti FHD, sangat sesuai untuk murid menggunakan sesi pembelajaran. Supaya boleh nampak dengan lebih jelas

6) Teclast T40

Teclast T40

Android 11 | 10.4″ FHD | 8GB RAM + 128GB ROM | 6600 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Sebuah lagi tablet jenama Teclast yang anda boleh dapatkan harga bawah RM1000 tetapi dengan spesifikasi yang lebih baik berbanding Teclast M40.

Dengan penambahan RAM, anda boleh mainkan pelbagai aplikasi tanpa sebarang lag dalam satu-satu masa. Selain itu juga, kualiti skrin juga ditambah baik dan pastinya lebih terang. Tablet ini yang best boleh buat panggila telefon

7) MaxPad i10

MaxPad i10

Android 10 | 10.1″ FHD | 4GB RAM + 64GB ROM | 6000 mAh | Kamera Utama : 5MP | Kamera Selfie : 2MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Bagi yang tiada wifi dirumah, peranti ini menyediakan ruang dual kad sim atau secara hybrid iaitu 1 kad sim + kad sd. Jadi tiada masalah untuk dapatkan internet iaitu dapatkan dengan cara beli data sahaja.

Apa yang best pada tablet ini, face unlock disediakan bagi ciri sistem sekuriti. Manakala ciri lain, sama seperti tablet yang disenaraikan. Pastinya sesuai untuk sesi PdPR anak-anak anda.

8) Lenovo Tab M8

Lenovo Tab M8

Android 9 | 8″ HD | 2GB RAM + 32GB ROM | 5000 mAh | Kamera Utama : 5MP | Kamera Selfie : 2MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Untuk penggunaan yang lebih mobile sesuai untuk dapatkan jenama Lenovo Tab M8 ini. Kerana saiznya dan juga beratnya. Hanya sekitar 300 g sahaja. Jadi sesuai untuk dibawa kemana-mana.

Walaupun saiz tabletnya sedikit kecil berbanding tablet lain, ianya masih menawarkan spesifikasi yang baik termasuklah ciri audio dual Dolby Atmos. Memang sedap lah bunyi speaker dia

9) Blackview Tab 8

tablet terbaik Blackview Tab 8

Android 10 | 10.1″ FHD | 4GB RAM + 64GB ROM | 6580 mAh | Kamera Utama : 13MP | Kamera Selfie : 5MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Sesi PdPR pasti biasa untuk panggila video menerusi aplikasi Zoom atau Google Meet. Jadi tablet ini menawarkan kamera selfie dan kamera utama yang tinggi dan berkualiti. Jadi wajah anak anda akan nampak lebih terang.

10) ALLDOCUBE iPlay 20

ALLDOCUBE iPlay 20

Android 10 | 10.5″ FHD | 6GB RAM + 128GB ROM | 7000 mAh | Kamera Utama : 5MP | Kamera Selfie : 2MP | 1 Tahun Warranti | 4G + WiFi

Akhir sekali, antaraa tablet terbaik yang ibu bapa boleh dapatkan untuk anak-anak bagi sesi PdPR adalah daripada jenama ALLDOCUBE iPlay 20.

Sebuah tablet yang menawarkan ciri spesifikasi yang terbaik seperti mempunyai kapasiti bateri yang besar, saiz skrin yang lebar sesuai untuk panggilan video serta menawarkan storan yang besar sehingga 128GB dan boleh ditambah sehingga 246GB lagi.

BONUS 11) iPAD Mini 4

ipad mini 4

iOS 14 (Used) | 7.9″ HD | 2GB RAM + 32GB ROM | 5124 mAh | Kamera Utama : 8MP | Kamera Selfie : 1.2MP | 3 Bulan Warranti | 3G + WiFi

Anda masih boleh dapatkan sebuah iPad yang berfungsi sama seperti tablet android dengan harga bawah RM1000. Tetapi hanya kualiti used sahaja. Boleh dapatkan daripada seller China. Kualiti sehingga 95% sepertinya masih cukup baik untuk kegunaan ringan seperti sesi PdPR.

Pembukaan semula sesi persekolahan adalah pada 3 Oktober 2021 secara berperingkat – Dr Radzi Jidin

0
menteri pendidikan

Melalui pengumuman yang dibuat oleh Menteri Pendidikan Negara, Dr. Radzi Jidin sebentar tadi, pembukaan semula sesi persekolahan dilewatkan sedikit iaitu pada 3 Oktober 2021 secara berperingkat bermula dengan kelas peperiksaan.

Sebelum ini, KPM telah mengumumkan sesi persekolahan akan dibuka secara berperingkat untuk Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) secara bersemuka adalah mulai 1 September 2021.

Namun begitu, keputusan tersebut tidak dapat dibuat berikutan kes jangkitan wabak Covid-19 yang masih tinggi berlaku di seluruh negara sehingga kini.

Perincian mengikut fasa Pelan Pemulihan Negara akan diumumkan oleh KPM dalam masa terdekat. Walaubagaimanapun, berdasarkan SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN), tidak ada sekolah yang akan dibuka untuk negeri pada Fasa 1 PPN.

“Saya berharap pengumuman sesi pembukaan semula sekolah ini, dapat meredaka kebimbangan ibubapa tentang pembukaan semula sekolah” ujar Dr Radzi

Dalam ucapan tersebut, beliau juga berharap kepada semua sama ada ibubapa, guru-guru dan masyarakat untuk terus memberi kepercayaan kepada pihak KPM untuk memberikan yang terbaik demi generasi pewaris negara

Permohonan Pinjaman Boleh Ubah Dalam Negara Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Selangor (TKWBNS) tahun 2021 dibuka sehingga 31 Ogos

0
Yayasan Selangor

Untuk makluman, permohonan bagi Pinjaman Boleh Ubah Dalam Negara Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Selangor (TKWBNS) tahun 2021 telah pun dibuka.

BACA : Biasiswa, Pinjaman, Zakat Dan Bantuan Pelajaran Untuk Tahun 2021

Oleh itu, khususnya bagi mereka yang telah mendaftarkan diri bagi pengajian sepenuh masa yang juga merupakan anak kelahiran Selangor atau sudah lama bermastautin di Selangor, boleh cuba mohon.

Permohonan Pinjaman Boleh Ubah Dalam Negara Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Selangor (TKWBNS) tahun 2021

Pinjaman Boleh Ubah Dalam Negara Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Selangor (TKWBNS) tahun 2021

Bagi yang layak, permohonan adalah secara online sahaja sehingga tarikh akhir pada 31 Ogos 2021. Sila layari laman web rasmi Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor atau klik pautan dibawah untuk mula memohon

Sila semak keputusan permohonan anda selepas 2 minggu dari tarikh permohonan ditutup.

Syarat Am

1. Pemohon dan ibu dan bapa merupakan warganegara Malaysia; DAN

2. Pemohon, ibu atau bapa lahir di Selangor; atau

3. Pemohon telah dan sedang bermastautin lebih daripada sepuluh (10) tahun di Selangor; (KEUTAMAAN DIBERIKAN KEPADA ANAK SELANGOR)

4. Telah mendaftarkan diri bagi pengajian sepenuh masa di peringkat Diploma / Ijazah Sarjana Muda / Ijazah Perubatan.

5. Sedang mengikuti pengajian di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) seluruh Malaysia atau Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dalam Negeri Selangor dan Kuala Lumpur yang diiktiraf oleh Kerajaan secara SEPENUH MASA.

6. Pemohon bukan pelajar tahun akhir pengajian atau diberikan lanjutan tempoh pengajian.

7. Pemohon belum menerima sebarang tajaan lain (Biasiswa, Pinjaman atau Dermasiswa) termasuk bagi Ijazah Perubatan, Pergigian dan Veterinar)

8. Pendapatan isi rumah (Ibu dan Bapa) hendaklah tidak melebihi RM 20,000.00 sebulan (gaji pokok). 

9. Sila sertakan SALINAN SIJIL LAHIR PEMOHON, SALINAN MY KAD PEMOHON, BAPA DAN IBU, SALINAN SIJIL BERHENTI SEKOLAH (RENDAH DAN MENENGAH), SALINAN KEPUTUSAN SPM/ STPM/ STAM/ MATRIKULASI/ ASASI/ DIPLOMA (mana yang berkaitan).

10. SALINAN SLIP GAJI TERKINI (ibu dan bapa/penjaga), PESARA sila kepilkan SALINAN PENYATA PENCEN BULANAN atau jika BEKERJA SENDIRI/TIDAK BEKERJA/SURI RUMAH sila dapatkan PENGESAHAN PENDAPATAN (Disahkan oleh Ketua Kampung/ ADUN/ Penghulu/Pengerusi Taman / Penghulu Mukim / Ketua Blok SAHAJA)

11. Bagi pemohon dan ibubapa yang tidak lahir di Negeri Selangor perlu mengemukakan PENGESAHAN MASTAUTIN yang disahkan oleh Ketua Kampung/ ADUN/ Penghulu/Pengerusi Taman / Penghulu Mukim / Ketua Blok SAHAJA)

12. Salinan Surat Kematian dan Surat Bercerai (jika berkaitan)

13. Permohonan yang TIDAK LENGKAP atau TIDAK DISERTAKAN DOKUMEN yang diperlukan akan DITOLAK. Dokumen yang dicetak tidak perlu dihantar.

14. Pemohon hendaklah membuat semakan secara talian / online dalam tempoh DUA MINGGU selepas TARIKH TUTUP PERMOHONAN.

Syarat Akademik

Sijil

 • Memperolehi sekurang-kurangnya tiga (3) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran SPM (bidang dan teknikal).
 • Memperolehi sekurang-kurangnya empat (4) kepujian dalam mana-mana pelajaran di peringkat SPM (IPTA).

Diploma

 • Memperoleh sekurang-kurangnya lima (5) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat SPM; atau
 • Memperoleh kelayakan Sijil dengan kelulusan PNGK/ CGPA 2.50 ke atas.

Ijazah Sarjana Muda

 • Memperoleh kelayakan Sijil Tahun Asas / Pra-Ijazah / Matrikulasi / Diploma dengan kelulusan PNGK / CGPA 2.50 ke atas; atau
 • Memperoleh sekurang-kurangnya empat (4) Gred C dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STPM; atau
 • Memperoleh sekurang-kurangnya lima (5) kelulusan (jayyid) dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STAM.

Ijazah Perubatan

 • Sedang mengikuti Ijazah Perubatan dan Pembedahan / Pergigian di Universiti Awam yang disenaraikan.

Kadar pembayaran

Peringkat PengajianIPTA/IPTS
(Kadar Setahun)
UiTM, Politeknik & Kolej Komuniti
(Kadar Setahun)
SijilRM3,000
DiplomaRM4,900RM3,500
Ijazah Sarjana Muda (Pelbagai dan Veterinar)RM6,500RM4,500
Perubatan dan PergigianRM7,000RM7,000

Pengurangan Bayaran Balik

1. Pembiayaan yang akan diberikan adalah dalam bentuk pinjaman pelajaran boleh ubah di mana pengurangan bayaran balik akan diberikan mengikut pencapaian CGPA / PNGK akhir pelajar.

2. Selain daripada CGPA/PNGK, pelajar juga perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

 • tamat pengajian dalam tempoh seperti yang ditetapkan dalam surat tawaran;
 • tidak melanggar mana-mana syarat seperti yang dinyatakan dalam Dokumen Perjanjian; dan
 • mengemukakan salinan transkrip rasmi dan sijil senat yang telah disahkan oleh pihak Universiti kepada Urus Setia TKWBNS.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari portal di portal Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Selangor (TKWBNS) di https://tkwbns.selangor.gov.my/

Ikuti Kami

1,000FansLike
100FollowersFollow
286FollowersFollow

Artikel Viral

Artikel Rawak

Instagram

Error decoding the Instagram API json