Wednesday, October 21, 2020
Home Blog

UM Kurangkan Yuran Sebanyak RM120 Per Semester

0
kurangkan yuran

Universiti Malaysia (UM) hari ini mengumumkan dimana mereka akan kurangkan yuran sebanyak RM120.00 per semester. Sudah pastinya memberikan berita gembira kepada semua pelajar UM sendiri.

Sejak Semester 2 sesi 2019/2020 lagi, Universiti Malaya telah melaksanakan PdP secara online sepenuhnya iaitu sepanjang PKP sebelum ini. Inisiatif ini supaya dapat meneruskan pengajian tanpa perlu berada di kampus pun.

Baru-baru ini juga Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) juga telah mengumumkan dimana penangguhan pendaftaran secara bersemuka bermula semester 1 sesi 2020/2021. Jadi sekali lagi, para pelajar akan meneruskan sesi PdP secara online tanpa perlu ke kampus.

Universiti Malaya Kurangkan Yuran Pengajian

Jadi disebabkan itu, semua pelajar kini akan belajar secara online sahaja dan tidak berada di kampus. Jadi dengan itu, pihak universiti melalui inisiatif Bantuan UM Prihatin telah memutuskan supaya pengurangan Yuran Perkhidmatan Universiti sebanyak RM120 per semester (Reduction of University Service Fee).

Pengurangan ini diberikan kepada pelajar warganegara dan bukan warganegara bagi 3 semester iaitu Semester 2 sesi 2019/2020 serta semester 1 & 2 sesi 2020/2021 yang melibatkan seramai lebih daripada 22,000 pelajar.

Yurang perkhidmatan ini adalah termasuk Sukan dan Rekreasi, ICT dan Kesihatan & Kebajikan. Disebabkan pelajar tiada di kampus, maka perkhidmatan ini tidak digunakan oleh para pelajar.

UM akan sentiasa mengutamakan kebajikan para pelajar dalam mendepani cabaran normal baharu ini. Sekiranya para pelajar ingin mendapatkan maklumat lanjut tentang pengurangan yuran ini, boleh hubungi Bahagian Kewangan Pelajar & Kolej, Jabatan Bendahari di talian 03-7967 3289 atau emel di bursar_student@um.edu.my

sumber : universiti malaya

KPM Umumkan Penutupan Semua Institusi Pendidikan berikutan PKPB Di Selangor, KL, Putrajaya dan Sabah

0
penutupan semua

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengumumkan penutupan semua institusi pendidikan di seluruh negeri Sabah Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Penutupan ini berkaitan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang akan berkuatkuasa pada 13 Oktober 2020 di seluruh negeri Sabah dan pada 14 Oktober 2020 di seluruh negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Penutupan Semua Institusi Pendidikan Di Sabah

Disebabkan itu, semua institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM termasuk tadika, sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah swasta, Kolej Vokasional dan Intitut Pendidikan Guru (IPG) dalam negeri Sabah ditutup bermula 13 Oktober hingga 26 Oktober 2020.

Keputusan penutupan ini melibatkan 1336 buah institusi dengan sejumlah 511,349 murid dan pelajar.

BACA : Penutupan 298 Sekolah Di Kawasan Zon Merah Di Daerah Petaling

Penutupan Semua Institusi Pendidikan Di Selangor, KL dan Putrajaya

Manakala bagi Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, semua tadika, skeolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah swasta, Kolej Vokasional, Kolej Matrikulasi dan IPG yang berdaftar dibawah KPM akan ditutup mulai 14 Oktober hingga 27 Oktober 2020.

Kesemua ini melibatkan 1088 institusi pendidikan dan sejumlah 935,984 murid dan pelajar.

Oleh itu, ibu bapa boleh mengambil murid atau pelajar yang tinggal di asrama tersebut untuk pulang. Jika tidak, mereka juga boleh terus kekal berada di asrama yang mana mereka akan berada di bawah penjagaan warden asrama. Keperluang makan dan minum juga akan disediakan oleh pihak institusi pendidikan.

Jika ibu bapa ingin ambil dalam tempoh PKPB, mereka perlulah memaklumkan terlebih awal bagi pihak pentadbir akan mengeluarkan surat kepada ibu bapa. Maka segala sesi pengajaran dan pembelajaran adalah di rumah.

sumber : kementerian pendidikan malaysia

Penutupan 298 Sekolah Di Kawasan Zon Merah Di Daerah Petaling

0
penutupan semua sekolah

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengumumkan sebanyak 298 sekolah di kawasan zon merah di daerah Petaling ditutup berhubung peningkatan kes COVID-19.

Menurut data yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berhubung kes penularan COVID-19, daerah Petaling telah disahkan sebagai zon merah. Oleh itu, beberapa langkah telah diambil bagi mengekang penularan lebih teruk.

Justeru itu, KPM memaklumkan bahawa semua sekolah di kawasan zon merah di Petaling, Selangor akan ditutup bermula 12 Oktober 2020 sehingga 25 Oktober 2020 yang melibatkan 298 buah sekolah di daerah tersebut.

BACA : Kerajaan Umumkan Penutupan Semua Sekolah Di Negeri Sabah

Sekolah yang mempunyai asrama termasuk Vokasional juga ditutup. Ibu bapa atau penjaga perlu mengambil murid yang tinggal di asrama tersebut untuk pulang.

Walaubagaimanapun, murid yang menunggu untuk diambil ibu bapa atau murid yang ingin terus kekal berada di asrama sekolah dan Kolej Vokesional sepanjang tempoh penutupan sekolah akan berada di bawah penjagaan warden asrama. Kesemua keperluan makanan dan minum akan disediakan oleh pihak sekolah.

Penjadualan Semula Peperiksaan Percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

Bagi kebanyakan sekolah yang kini sedang melaksanakan peperiksaan SPM, sekolah terlibat dengan penutupan boleh menjadualkan semula peperiksaan ini ke suatu tarikh yang bersesuaian kelak.

Senarai 298 Sekolah Yang Ditutup Di Zon Merah Di Daerah Petaling

Senarai ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa dan akan dimuat naik di portal KPM di www.moe.gov.my dan di platform media sosial rasmi KPM.

Daerah Petaling Utama

Daerah Petaling Perdana

Kerajaan Umumkan Penutupan Semua Sekolah Di Negeri Sabah

0
penutupan semua sekolah

Kerajaan baru sahaja mengumumkan dimana penutupan semua sekolah di seluruh negeri Sabah berikuti kes jangkitan dan kes positif COVID-19 masih menunjukkan peningkatan.

Pengumuman ini telah dibuat oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui kenyataan media yang dikongsikan di laman sosial media milik kementerian.

BACA : Taska, Sekolah Dan Universiti Ditutup Untuk Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan

Penutupan Semua Sekolah Di Negeri Sabah

Pada masa ini, semua sekolah di zon merah di negeri Sabah telah ditutup, tetapi selepas diadakan Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara bersama-sama YAB Perdana Menteri, Kerajaan telah memutuskan semua sekolah di negeri Sabah ditutup bermula 10 Oktober sehingga 25 Oktober 2020.

penutupan semua sekolah

Walau bagaimanapaun, murid-murid sekolah berasrama penuh yang berada di zon merah hendaklah kekal berada di asrama. Murid di asrama sekolah yang terletak di zon hijau tetapi rumah keluarga mereka di zon merah, juga perlu kekal tinggal di asrama.

Pihak sekolah akan menguruskan keselamatan dan kebajikan murid-murid berkenaan di asrama.

Tambahan lagi, dalam tempoh penutupan sekolah ini, pentadbir sekolah diarah memastikan guru-guru serta murid melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah.

Manual pengajaran dan pembelajaran di rumah boleh di muat turun di portal rasmi KPM www.moe.gov.my/en/pemberitahuan/announcement/manual-pdpdr

sumber : Kementerian Pendidikan Malaysia

Tangguh Pendaftaran Secara Bersemua Bagi Semua Pelajar IPT Kemasukan Oktober 2020

0
kemasukan pelajar ipt

Selepas 5 hari mengumumkan penangguhan kemasukan pelajar dari zon merah, hari ini KPT sekali lagi tangguh pendaftaran bagi semua pelajar IPT kemasukan Oktober 2020.

Kenyataan ini dikeluarkan sendiri pihak Kementerian Pengajian Tinggi melalui kenyataan media yang dikongsikan di laman media sosial KPT. Selepas mendapat pandangan pelbagai pihak dengan peningkatan kes COVID-19 yang sedang berlaku, KPT mencadangkan kepada semua Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) untuk menangguhkan dahulu pendaftaran secara bersemuka/fizikal bagi pelajar baharu dan lama ke kampus.

Jadi semua urusan pendaftaran pelajar boleh dilaksanakan secara dalam talian, begitu juga aspek pengajaran dan pembelajaran sehingga pengumuman baharu mengenainya dibuat.

Tangguh Kemasukan Pelajar IPT Kemasukan Oktober 2020

Keputusan menangguhkan pendaftaran secara fizikal/bersemuka pelajar-pelajar yang terlibat perlu dibuat demi memelihara kesejahteraan dan keselamatan semua pihak.

Bagi pelajar yang telah berada di kampus dan sedang mengikuti aktiviti akademik, mereka boleh kekal berada di kampus masing-masing. Pihak IPT diminta membantu segala keperluan yang diperlukan oleh pelajar, seperti di dalam kenyataan media tersebut.

Pelajar Terkesan Dengan Pembelian Tiket Penerbangan

Pihak KPT telah usahakan dengan membuat perundingan dengan syarikat-syarikat penerbangan bagi memohon penjadualan semula penerbangan pelajar-pelajar ke kampus khususnya bagi mereka yang telah membeli tiket.

Hasilnya, syarikat-syarikat penerbangan telah bersetuju untuk menjadualkan semula penerbangan pelajar sehingga 31 Disember 2020.

Sebarang pertanyaan berkaitan pergerakan balik ke kampus serta sesi pengajaran dan pembelajaran boleh dirujuk terus kepada IPT masing-masing selepas ini.

sumber : KPT

Boleh Mula Mohon Dermasiswa Melanjutkan Pelajaran Ke IPT Untuk Anak Kedah

0
dermasiswa

Berita baik kepada anak Kedah, anda kini sudah boleh mula memohon Dermasiswa Melanjutkan Pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi (IPT) Tempatan. Permohonan boleh dilakukan secara online sahaja.

Bantuan ke IPT tau dikenali sebagai Dermasiswa Melanjutkan Pelajaran ke IPT adalah bantuan yang diberikan kepada pelajar yang mendapat tawaran untuk belajar di peringkat Sijil, Matrikulasi, Asasi, Diploma dan Sarjana Muda. Bantuan ini adalah secara one-off yang disediakan oleh pihak Zakat Kedah.

BACA : Permohonan Dermasiswa Yayasan Perak Bagi Dalam Dan Luar Negara

Mohon Bantuan Dermasiswa Melanjutkan Pelajaran Ke IPT Tempatan

Permohonan Dermasiswa daripada Zakat Kedah ini kini dibuka kepada yang layak dan memenuhi syarat. Permohonan boleh dibuat secara dalam talian menerusi pautan IPT Zakat Kedah dibawah.

Cara Memohon

Bagi permohonan baru, selepas pergi ke pautan diatas, anda perlu tekan butang “PERMOHONAN BARU”.

Untuk semakan dan cetakan borang, anda boleh masukkan no kad pengenalan dan kata laluan, kemudian tekan butang “SEMAK”.

 1. Isikan setiap butiran dengan LENGKAP DAN JELAS.
 2. Muat naik (upload) dokumen lampiran pada ruangan yang disediakan.
 3. Dokumen yang perlu disertakan bersama permohonan:
  • Salinan Kad Pengenalan Pemohon (pelajar)
  • Salinan Kad Pengenalan Waris/ Penjaga
  • Surat Tawaran Melanjutkan Pengajian ke Institut Pengajian Tinggi (IPT)
  • Salinan Slip Bank/ Resit Pembayaran Pendaftaran Awal Pengajian atau Surat Akaun pendaftaran masuk IPT yang dikeluarkan oleh IPT atau apa-apa dokumen bukti pengesahan masuk ke IPT.
  • Salinan Akaun Bank Pemohon (Pelajar)
 4. Semua salinan dokumen hendaklah disahkan oleh Pegawai Kerajaan Kumpulan A (Ketua Jabatan, Pegawai Kumpulan Pengurusan dan Profesional, Pengetua, Guru Besar, Penghulu) atau Imam/ Penolong Amil bagi kariah masjid
 5. Jika sudah lengkap kesemuanya, klik “HANTAR PERMOHONAN”

Syarat Permohonan Dermasiswa

Untuk memohon Dermasiswa Melanjutkan Pelajaran ke IPT Tempatan, anda perlu memenuhi syarat, antaranya :

 1. Pemohon mestilah beragama Islam.
 2. Pemohon sedang bermastautin/ menetap di negeri Kedah (mengikut alamat pada surat tawaran).
 3. Pemohon menerima surat tawaran melanjutkan pelajaran bagi peringkat Sijil/ Asasi/ Matrikulasi/ Diploma/ Ijazah Sarjana Muda secara sepenuh masa bermula tahun 2020 sahaja dan telah membuat bayaran pendaftaran awal pengajian.
 4. Tempoh minimum pengajian pemohon adalah sekurang-kurangnya setahun pengajian kecuali bidang kemahiran sekurang-kurangnya tiga(3) bulan pengajian.
 5. Pemohon mestilah berumur sekurang-kurangnya 18 tahun sewaktu mengemukakan permohonan kecuali bagi kes-kes khas dimana pelajar memasuki IPT dibawah umur disebabkan kemasukan khas atau mana-mana bidang kemahiran.
 6. Pemohon perlulah menyambung pengajian diperingkat Institut Pengajian Tinggi (IPT).
 7. Pelajar yang menyambung pengajian dalam Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PPISMP) adalah tidak layak memohon bantuan awal IPTA.
 8. Borang permohonan yang lengkap diisi oleh pemohon hendaklah dihantar beserta dokumen-dokumen yang telah disahkan.

Tarikh Konvokesyen Universiti Di Malaysia Bagi Tahun 2020

0
konvokesyen universiti

Beberapa Institut Pengajian Tinggi telah mengumumkan tarikh Konvokesyen Universiti untuk tahun 2020. Kali ini pastinya majlis istiadat berlainan daripada tahun-tahun sebelum ini disebabkan pandemik yang berlaku.

Setiap tahun, kebiasaanya IPT Awam dan Swasta akan mengadakan majlis konvokesyen bagi meraikan bakal graduan yang telah tamat belajar bagi semua peringkat pengajian sama ada Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah, PhD dan sebagainya.

Setiap tahun juga, pasti meriah dengan beberapa acara sebelum majlis konvoksyen universiti diadakan. Tetapi pada tahun ini, nampaknya tidak seperti tahun sudah. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKPP kini negara mesti mengamalkan normo kehidupan yang baru dan antaranya tidak berada di tempat yang sesak atau ramai orang seperti majlis Konvokesyen.

Tapi masih ada universiti yang ingin meneruskan majlis ini dan pastinya mengikut segala SOP yang ditetapkan oleh KKM dan MKN.

konvokesyen universiti

Tarikh Konvokesyen Universiti Bagi Tahun 2020

UniversitiTarikhCatatan
Universiti Malaya, UM Ke-6017 Oktober 2020Dalam skala kecil
Universiti Sains Malaysia, USM Ke-58Ditangguhkan
Universiti Teknologi Malaysia, UTM Ke-6424-28 Oktober 2020Ditangguhkan Ke 2021
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, UIAM Ke-36
Universiti Utara Malaysia, UUM Ke-33
Universiti Malaysia Pahang, UMP Ke-15
Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS Ke-24
Universiti Malaysia Sabah, UMS Ke-22Ditangguhkan
Universiti Pendidikan Sultan Idris, UPSI Ke-22
Universiti Sains Islam Malaysia, USIM Ke-18DitangguhkanDiadakan Pada 6-8 April 2021
Universiti Putra Malaysia, UPM Ke-44
Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM Ke-487-10 November 2020Ditangguhkan Ke 2021
Universiti Teknikal Malaysia Melaka, UTeM Ke-16
Universiti Malaysia Perlis, UniMAP Ke-157-10 November 2020Ditangguhkan Ke 2021
Universiti Sultan Zainal Abidin, UniSZA Ke-12
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM Ke-11
Universiti Malaysia Terengganu, UMT Ke-18
Universiti Malaysia Kelantan, UMK Ke-10
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, UTHM Ke-207-9 November 2020Ditangguhkan
Universiti Teknologi MARA, UiTM Ke-927 November 2020 – 9 Januari 2021Dibuat secara janji temu

*tarikh rasmi bagi universiti lain akan di kemaskini dari semasa ke semasa

Tangguh Dahulu Kemasukan Pelajar Baharu Dan Lama Dari Kawasan Zon Merah COVID-19 Ke IPT

0
kemasukan pelajar ipt

Hari ini Kementerian Pengajian Tinggi mengumumkan penangguhan dahulu kemasukan pelajar baharu dan pelajar lama yang datang dari kawasan zon merah COVID-19 ke IPT seluruh Malaysia. Sila ambil perhatian kepada yang berkaitan.

Kenyataan ini dibuat oleh Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Dr. Noraini Ahmad melalui kenyataan media yang dikeluarkan menerusi facebook rasmi Kementerian Pengajian Tinggi

Penangguhan Kemasukan Pelajar Dari Kawasan Zon Merah COVID-19 Ke IPT

kemasukan pelajar baharu

Berikutan peningkatan kes COVID-19 di beberapa daerah di negara ini, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah menyarankan kepada semua Istitusi Pengajian Tinggi (IPT) untuk menangguhkan dahulu urusan pendaftaran kemasukan pelajar baharu dan lama dari kawasan zon merah secara bersemuka di kampus masing-masing yang dijadualkan bermula Oktober ini.

BACA : Kemasukan Pelajar IPT Berperingkat Bermula Julai Sehingga Oktober 2020

Proses pendaftaran dan pembelajaran bagi kumpulan pelajar terbabit bolehlah dilakukan secara dalam talian. Para pelajar boleh pulang ke kampus masing-masing mengikut SOP sedia ada setelah keadaan kembali pulih.

Pelajar Bukan Dari Zon Merah

Bagi pelajar yang bukan dari kawasan zon merah, kemasukan ke IPT kekal mengikut akademik IPT masing-masing. Sebarang pertanyaan berkaitan pergerakan balik ke kampus serta sesi pengajaran dan pembelajaran boleh dirujuk terus kepada IPT masing-masing.

KPT sekali lagi menegaskan bahawa semua IPT telah diarah untuk memastikan pelaksanaan aktiviti akademik di kampus mematuhi sepenuhnya SOP yang ditetapkan dan mengutamakan langkah-langkah keselamatan.

Pada masa yang sama, diharap kepada semua pelajar terus mengambil langkah pencegahan seperti kerap mencuci tangan, pakai face mask dan amalkan penjarakan fizikal

sumber : KPT

Skim Bantuan Zakat Pendaftaran IPT Untuk Anak Johor. Mohon Sekarang!

0
skim bantuan zakat

Berita baik kepada anak Johor, anda boleh mula mohon sekarang Skim Bantuan Zakat bagi Pendaftaran IPT (Dalam Negara) untuk tahun 2020.

Pada Oktober 2020 ini, sesi kemasukan bagi pelajar Ijazah Pertama akan bermula disamping beberapa beringkat pengajian yang sebelum ini telah bermula seperti peringkat Sijil dan Diploma bagi semester pertama.

BACA : Mohon Bantuan Awal IPT Daripada Zakat Pulau Pinang

Jadi jika anda berkelayakan, jangan lupa untuk memohon Skim Bantuan Zakat daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor ini yang sedikit sebanyak dapat membantu meringankan kos bebanan terutamanya ketika ingin memasuki ke tahun pertama pengajian. Pasti perlu duit yang banyak.

Kadar Skim Bantuan Zakat untuk Anak Johor ini adalah seperti berikut :

 • Sijil : RM300
 • Diploma : RM500
 • Ijazah : RM1000

Mohon Segera Skim Bantuan Zakat Bagi Pendaftaran IPT (Dalam Negara) Untuk Tahun 2020

skim bantuan zakat

Permohonan bagi siri 2 ini boleh dibuat bermula 1 September hingga 30 September 2020 dengan memohon secara online di website MAJI atau klik pautan dibawah

Kaedah dan Proses Permohonan :

 • Semua permohonan melalui sistem permohonan IPT Online di eMAIJ
 • Lampiran permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke MAIJ daerah. Sekiranya melebihi tarikh ditetapkan permohonan akan ditolak.
 • MAIJ daerah akan membuat tapisan mengikut syarat.

Makluman :

 • Slip sebagai rujukan permohonan perlu dilampirkan untuk proses selanjutnya di Kaunter MAIJ daerah.
 • Sila hadir ke Pejabat Majlis Agama Islam Daerah berhampiran mengikut alamat yang telah didaftarkan.

Syarat Dan Kelayakan Pelajar

 1. Warganegara Malaysia,
 2. Anak kelahiran Johor dan menetap di dalam Negeri Johor,
 3. Bermaustatin di dalam Negeri Johor sekurang-kurangnya 5 tahun,
 4. Mendapat surat tawaran Institusi Pengajian Tinggi Tempatan,
 5. Pendapatan perkapita tidak melebihi RM500 setiap tanggungan.

Peringkat pengajian :

 • Sijil semester pertama,
 • Diploma semester pertama,
 • Ijazah Sarjana Muda Semester pertama

Untuk keterangan lanjut, layari www.maji.gov.my

Ikuti Kami

1,000FansLike
100FollowersFollow
286FollowersFollow

Artikel Viral

Artikel Rawak

Instagram